Čtvrtek 6. srpna 2020, svátek má Oldřiška
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 6. srpna 2020 Oldřiška

Koronavirus nás netrápí, nejhorší je sucho, říká ovocnář z Litoměřicka

  7:02aktualizováno  7:02
Pěstitel ovoce Miloslav Jelínek pečuje v Těchobuzicích na Litoměřicku o více než 60 tisíc ovocných stromů. S letošní úrodou jablek, hrušek, švestek nebo meruněk však příliš spokojen nebude, očekává se, že plodů bude méně než v předchozích letech. Úrodu totiž výrazně poznamenává dlouhotrvající sucho.

Ovocnář Miloslav Jelínek hospodaří na pozemcích v Těchobuzicích na Litoměřicku už téměř 30 let. Letošní úroda ale prý bude kvůli suchu špatná. | foto: Miloslava Hálová, MF DNES

„Sucho je pro nás největší problém, s nedostatkem vláhy si poradit neumím,“ říká muž, který se pěstování ovoce věnuje už téměř 30 let. 

V zemědělství podnikáte už dlouho. Jaké byly vaše začátky?
Vystudoval jsem zemědělskou vysokou školu, už na ní jsem věděl, že chci hospodařit. A zrovna v té době byl na prodej statek, vyřídil jsem si bezúročnou půjčku a mohl začít. Ke statku kromě budov patřilo 12 hektarů půdy, převážně se sady, a protože jsem se chtěl sadaření věnovat, měl jsem na co navázat.

Na jak velké ploše hospodaříte dnes?
Postupně jsem přikupoval nebo si pronajímal pozemky. V současné době hospodaříme zhruba na 70 hektarech zemědělské půdy, z toho asi polovinu tvoří ovocné sady. Jde o náš hlavní zdroj obživy. Na zbytku pěstujeme obilí a další plodiny.

Jaké ovoce pěstujete a které jde nejvíc na odbyt?
Pěstujeme hlavně jablka a hrušky, ale máme i švestky, višně, meruňky a trochu broskví. Protože máme prodej tzv. ze dvora, musíme mít sortiment zajímavý pro naše zákazníky. Dříve jsme prodávali jenom jablka, lidé chtěli i další ovoce, tak jsme se přizpůsobili. Nejvíc prodáme jablek, hrušek a teď jdou hlavně meruňky.

Jak to letos vypadá s úrodou? Bude jablek a ostatního ovoce dostatek?
Kvůli dlouhodobému suchu bude úroda jablek nižší. Zatím to vypadá, že naplníme jenom naše sklady a do velkoobchodu nic dávat nebudeme. Když je normální úrodný rok, asi 40 procent sklizeného ovoce putuje do velkoobchodu. To letos nebude. Máme ale dobrou úrodu meruněk. Při jarních mrazech jich část pomrzla, část jsme zachránili díky tomu, že jsme jim topili. Nakonec jsme je museli ještě zelené protrhávat.

Přitopit stromům se tedy vyplatilo. Jak to funguje?
Do sadu mezi stromy rozmístíme protimrazové svíce, což jsou plechovky s parafínem. Jejich knot hoří až 8 hodin. Stačí, když se zvedne teplota jenom o dva stupně, a kvetoucí stromy jsou zachráněny. Pro představu: na jeden hektar jsme jich rozmístili více než dvě stovky.

Většina zemědělců v kraji si stěžuje na sucho. Předpokládám, že nejste výjimka?
To určitě ne. Poslední tři roky nás sucho hodně trápí. Je tady těžká půda, nějak jsme to vždycky přežili. Ale poslední tři roky je situace opravdu špatná. Sice občas zaprší, pro stromy je to ale málo. Chybí hlavně spodní voda. Řešením by mohlo být vybudování závlahového systému. Nemám vlastní zdroj vody a hloubkové vrty už Povodí Ohře nepovoluje. Když se podívám zpátky, moje hospodaření se odvíjí v desetiletých periodách. Prvních deset let bylo dobrých, ve druhé desítce nám osmkrát zničily úrodu kroupy, ve třetí je to dlouhodobé sucho. Nikdy to není ideální, zemědělec musí počítat s tím, že vždycky něco přijde.

Před kroupami už stromy chráníte?
Musíme, jinak by práce přišla vniveč. Sady jsme vybavili protikroupovými sítěmi, bez nich bych se dnes neobešel. Teď nám chybí ta voda.

Kolik ovoce jste schopni ze dvora sami prodat?
Nejvíc prodáme jablek, ročně kolem 300 tun, hrušek víc než sto tun a švestek podle toho, jak se urodí. Letos nám většinou pomrzly. Višně a švestky dodáváme hlavně do velkoobchodu. Část úrody sami zpracujeme na čerstvý mošt, část vozíme do moštárny, kde nám vyrobí jablečné mošty s přídavkem dalších druhů ovoce nebo zeleniny.

Miloslav Jelínek (50 let)

Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. 

Téměř 30 let hospodaří na pozemcích v Těchobuzicích na Litoměřicku. Pěstuje hlavně ovoce, stará se o 32 tisíc jabloní, 13 800 hrušní, 12 500 slivoní, broskvoní a meruněk a 3 600 višní. 

Ve volném čase se věnuje koníčku náročnému na čas – chovu poštovních holubů, účastní se s nimi také závodů.

Ovoce skladujete v areálu firmy. Jsou sklady nějak upravené?
Díky dotaci jsme zainvestovali do vybudování čtyř skladovacích komor, kde využíváme tzv. ULO technologii, což je skladování v řízené atmosféře při mimořádně nízkém obsahu kyslíku. Po naplnění ovocem se komora hermeticky uzavře, ovoce se ochladí, a když ji třeba po pěti měsících otevřeme, je ovoce ve stadiu, jako když je právě utržené ze stromu, tedy ve fázi sklizňové zralosti. Doma pak každému dojde do konzumní zralosti.

Kolik máte zaměstnanců?
Nastálo zaměstnáváme čtyři lidi, při sklizni tak na tři měsíce přijímáme 12 až 15 brigádníků. Zatím jezdí brigádnice ze Slovenska, je čím dál větší problém pracovní sílu sehnat. Mám zkušenost, že si brigádníci často myslí, že si sem přijdou tak jako na výlet. Práce v zemědělství ale není výlet, je to tvrdá dřina. Tahat koše s natrhaným ovocem není nic snadného. A aby si brigádník vydělal, musí trhat, za směnu musí načesat minimálně deset metráků jablek. Někteří načešou i víc, záleží na zkušenostech a taky na velikosti jablek. Správně utrhnout jablko neumí každý.

Jak se vás dotkla nedávná epidemie koronaviru?
Jenom trochu. V době epidemie jsme měli ještě jednu komoru plnou ovoce na prodej. Zaměstnanci se báli nákazy, vybírali si dovolenou, do prodeje se musela zapojit celá rodina. Nakažený nebo v karanténě nikdo z nás nebyl, takže jsme pracovali pořád. Když jste sedlák, na jaře musíte zasít nebo ošetřit stromy bez ohledu na koronavirus.

Co zákazníci, báli se nákazy, nebo jezdili pro ovoce i při epidemii?
Podle prodeje to vypadalo, že se vůbec nebáli. Máme stálé klienty, kteří vědí, jak to u nás vypadá. Spíš se jim nechtělo do velkých obchodů. Jablka jsme měli letos vyprodaná asi o měsíc dřív než loni. Máme otevřeno každý den včetně víkendů, lidé mohou přijet kdykoli. Zájem neztratili, spíš naopak.

Co dělá sedlák v zimě? Odpočívá?
Co myslíte, jsme v sadech. Od prosince začínáme prořezávat stromy, s tím je víc práce než se samotnou sklizní. Taky přemýšlím, co bude dál. Jako největší problém vidím dlouhodobé sucho. Uvažuji, že bych svedl vodu ze všech střech do nádrží, ale je otázka, jestli by to stačilo. Sucho je prostě větší problém než cokoliv jiného. S prodejem se nějak přizpůsobíte, suchu čelit neumím. 

  • Nejčtenější

Topil se a oni do něj stejně mlátili, popsala svědkyně napadení v Dubí

Výpověďmi poškozených a svědků pokračovalo u teplického soudu hlavní líčení v případu napadení na koupališti v Dubí ze...

Poškozeného zasypali rasistickými nadávkami, říká žalobce o útoku v Dubí

Teplický okresní soud začal projednávat napadení, které se v srpnu 2018 odehrálo na koupališti v Dubí. Šestice lidí tam...

Jezero Most se po šesti letech od napuštění otevře veřejnosti

Po šesti letech od svého úplného napuštění se jezero Most konečně otevře veřejnosti. Dojde k tomu v sobotu 12. září....

Oběť hodiny trpěla, řekl soud. Za vraždu kladivem vyměřil 19 let vězení

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal na 19 let do vězení bulharského dělníka Antona Ivanova Toneva, jenž podle obžaloby...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Buchtelu lékaři odepsali, naštvalo Lauka. Nechal si vytetovat jeho iniciály

V emotivním vzkazu na svém Instagramu poslal české zdravotnictví do háje a při pohřbu svého kamaráda Ondřeje Buchtely z...

Tajemství zlatých adres. Pražská vila za půl miliardy je na prodej

Premium Mohutná, ale v rámci okolní zástavby celkem nenápadná cihlová stavba v srdci diplomatické čtvrti pražské Bubenče je...

Kůže je zrcadlem vnitřních chorob, říká lékař. Jaké nemoci může ukázat?

Premium Vyrážka s pupínky, puchýřky i problémová pigmentová znaménka dokážou pěkně znepříjemnit život, ale mohou být také...

Jak se dělá byznys za miliardy. Agent Paska o přestupu Součka i dalších

Premium Jak se zrodil rekordní přestup záložníka Součka do Anglie? Kam asi tak půjde střelec Schick? Co očekává od zázračného...

  • Další z rubriky

Ve zúžení na D8 u Lovosic opět blokovala provoz nehoda kamionu

Provoz na dálnici D8 ve směru na Ústí nad Labem a dál na Drážďany dnes přibližně na deset hodin přerušila nehoda u...

Justiční palác by se mohl začít stavět příští rok, Ústí čeká už 17 let

Justiční palác v ústecké části Bukov, kde jsou připravené pozemky o rozloze 7 597 metrů čtverečních a o jehož stavbě se...

Severočeské lázně mají plno, díky poukazům rychle mizí volná místa

Lázně v Ústeckém kraji jsou zavaleny žádostmi zájemců, kteří chtějí využít slevu čtyři tisíce korun na osobu díky...

Situace v lounské Vagonce se dál přiostřuje, dohlížet musela i policie

Napjatá situace mezi Traťovou strojní společností, která je novým vlastníkem areálu výrobny a opravny vagonů v Lounech,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Škoda dostane šéfa s úkolem zabránit, aby značka dotírala na VW a Audi

„Není nám k ničemu, když se Škoda vyvíjí ke třetí prémiové značce v rámci koncernu,“ prohlásil v rozhovoru publikovaném...

Díky, že létáte se SpaceX. Loď Crew Dragon úspěšně dopadla do moře

Američtí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley úspěšně absolvovali nedělní návrat z Mezinárodní vesmírné stanice...

Zemřela manželka Jiřího Krampola, měla dlouhodobé zdravotní problémy

Ve věku 59 let zemřela Hana Krampolová, manželka herce Jiřího Krampola. Dlouhodobě se potýkala se zdravotními problémy.

Pokutu za přespání v karavanu dohnal Němec až k soudu

Nocování na parkovišti v obytném autě se v Německu může dosti prodražit. Své si zažil jeden turista s karavanem, který...

Nové zuby mám z Turecka. Zákrok byl psychicky náročný, říká pornoherečka

Česká pornoherečka Daisy Lee si zaletěla do Turecka pro nové zuby. Zákrok, který podstoupila na tamější klinice, ji prý...