Ilustrační snímek | foto: Reuters

Šest Čechů otročilo v britské myčce, jeli pro ně čeští kriminalisté

  • 56
Šest Čechů ve věku od dvaceti do třiceti let z Mostecka bylo zotročeno v britském Manchesteru, kde museli nelegálně pracovat hlavně v automyčce. Kriminalistům z Národní centrály proti organizovanému zločinu se je podařilo zachránit, dva z nich už jsou zpátky v republice.

„K práci, kterou denně vykonávali více než deset hodin, měli být nuceni i fyzickým násilím. Kromě šesti Čechů měli být stejným způsobem zotročeni i dva Litevci, jeden Slovák a jeden Španěl,“ přiblížil Jaroslav Ibehej, mluvčí Národní centrály pro organizovaný zločin (NCOZ).

Poškození nedostávali za odvedenou práci téměř žádné peníze a navíc neměli pracovní povolení. V Anglii je držela čtveřice „otrokářů“ původem z Asie, kterým je podle britského deníku Manchester Evening News 20 až 37 let.

„Kriminalisté odboru obchodu s lidmi a nelegální migrace NCOZ se podíleli na samotném zásahu a následně pracovali s českými občany při jejich identifikaci jako obětí obchodování s lidmi, odbourání jazykové bariéry a zajištění bezproblémové komunikace s manchesterskou policií,“ doplnil Ibehej.

Dobře placená práce bez dokladů

Není to první případ, kdy NCOZ v Británii zabodovala. V květnu letošního roku se jim podařilo zadržet tři Čechy, kteří dopravili do země minimálně jedenáct mužů a čtyři ženy.

4. května 2018

Ty tam pod pohrůžkami nebo za použití násilí nutili například k prostituci, poskytování sexuálních služeb domluvených přes internet či pomocné práce v restauracích.

Poškození nedostali slibované pracovní povolení a „otrokáři“ jim nedávali téměř žádné peníze. „Hlavní organizátor navíc dle našich závěrů tři měsíce znásilňoval jednu z těchto žen,“ podotkl tehdy mluvčí.