Ropáci jsou smyšlení, nerušte kvůli nim limity, vyzval Svěrák vládu

  • 8
Známé osobností přijely na zámek Jezeří podpořit nedaleký Horní Jiřetín a vyslovit se proti možnému prolomení limitů těžby uhlí ve velkolomu ČSA, které město ohrožuje. Vláda má o limitech rozhodnout do konce roku.

Na Jezeří se sjeli umělci, ekologové i politici z regionu. Jedním z účastníků byl i režisér Jan Svěrák, který získal studentského Oscara za film Ropáci natáčený právě v uhelném lomu ČSA na Mostecku.

„Chtěl jsem udělat veřejné prohlášení, že film Ropáci byla mystifikace. Touto cestou bych chtěl požádat ministerstvo životního prostředí, aby prolamováním limitů dál nebudovalo biokoridory pro ropáky. Protože je to smyšlená figura, nemá to smysl. Myslete na lidi,“ řekl Svěrák na vyhlídce nad zámkem, ze které je vidět, jak rozsáhlou oblast Podkrušnohoří doly zničily.

Od doby před skoro třiceti lety, kdy jezdil do dolu natáčet, se toho podle Svěráka mnoho nezměnilo. „Vypadalo to tu velice podobně, akorát to víc smrdělo,“ poznamenal.

Mezi přítomnými byli také například herec Petr Vacek, herečka Kristýna Boková, disident John Bok či výtvarnice Sylva Prchlíková.

Za podporu zúčastněným, které pozvala organizace Greenpeace a iniciativa Limity jsme my, poděkoval starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt. „Jsme velmi vděční všem lidem, kteří Horní Jiřetín a jeho obyvatele podporují,“ řekl.