Předávání peněz za volební hlasy. | foto: Transparency International/Naši politici

Soud zneplatnil zmanipulované hlasování ve volbách v Bílině a Chomutově

  • 8
Ústecký soud zrušil platnost hlasování ve volbách v Bílině a Chomutově. Uznal, že voliči dostali předem upravené lístky, řekla iDNES.cz mluvčí Marcela Trejbalová. Hlasování se bude opakovat.

„Soud zrušil platnost hlasování. Námitky stěžovatelů směřovaly do oblasti nepřípustného ovlivňování voličů v průběhu hlasování; dostávali předem upravené hlasovací lístky ve prospěch konkrétních stran,“ konstatovala mluvčí.

V Chomutově i Bílině bude hlasovat znovu, termín určí v zákonné lhůtě ministr vnitra.

Trejbalová upřesnila, že se nebude opakovat celá volební procedura s registrací kandidátek a dalšími úkony, ale pouze samotné hlasování.

„Voliči dostanou identické lístky a ve stanoveném termínu se mohou znovu dostavit k hlasování,“ uvedla.

Podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky by to mohlo být v polovině března.

„Po obdržení rozhodnutí soudu musí ministr nové volby vyhlásit do 30 dnů. Ze zákona se pak musejí uskutečnit do dalších 90 dnů. První předpokládaný termín, kdy by mohly opakované volby proběhnout i v dalších městech, je 14. březen 2015,“ řekl ČTK Řepka.

Tři stovky za hlas

Stěžovatelé, kterých bylo v případě obou severočeských měst víc a jejich stížnosti na průběh voleb soud řešil dohromady, upozorňovali také na kupčení s hlasy. 

Sociálně slabí údajně v Bílině dostávali několik set korun, na kameru to zdokumentovaly i protikorupční iniciativy.

Tento rozměr ovšem soud přímo nehodnotil. „Je na orgánech činných v trestním řízení, aby zjistily, kdo se manipulace dopustil, kdo to organizoval,“ konstatovala Trejbalová.

V Bílině byl problém s hlasy pro Bílinské sociální demokraty (BSD), na které se ve volební pátek zaměřily i protikorupční organizace. Kupčení tam podle jejich poznatků zařizoval místní obchodník vietnamské národnosti.

„Nabídl mi peníze za hlas pro BSD. Tři sta korun. Říkal, že jeden člověk z kandidátky pro něj něco udělal a on mu chce vrátit službu. Prý shání asi padesát lidí,“ uvedla žena,která pak jednání natočila na skrytou kameru.

Do krámku přivedla čtyři lidi. Vietnamec chtěl vidět občanské průkazy a odebral od příchozích jejich čisté volební lístky. Vzápětí je vyměnil za své - byla na nich zaškrtnuta BSD (více o této kauze čtěte zde).

Krajský soud šel při řešení stížností přímo po hlasech pro BSD. Podle agentury ČTK propočítal, že by bez zmanipulovaných lístků Bílinští sociální demokraté získali o jeden mandát méně a měli by jen čtyři. Naopak o jeden mandát více získali Nezávislí v Bílině-HNHRM, místo pěti by měli šest mandátů. 

Podívejte se na záznam, který kupčení s hlasy v Bílině zachycuje:

13. října 2014

Podivná diskotéka v Chomutově

Policie vyšetřuje i průběh voleb v Chomutově. Na sídlišti Písečná se u klubu Roxy ve volební pátek oficiálně konalo hudební odpoledne pro děti. Několik jich u vstupu opravdu bylo vidět.

Kromě toho ale v okolí postávaly hloučky dalších Romů. Podle aktivistů tam lidé dostávali vyplněné hlasovací lístky a místní ochranka je odvážela auty do volebních místností. Podle aktivistů byla cena za hlas 200 či 400 korun.

Navrhovatelé, kterými byli lídr vítězného hnutí PRO Chomutov a kandidát na primátora Daniel Černý, Iveta Nátherová a strana TOP 09, soudu podle ČTK předložili 79 zcela shodně vyplněných hlasovacích lístků ve prospěch kandidátů ČSSD v jedenácti ze 40 volebních okrsků (více o situaci v Chomutově čtěte zde).

Podle rozhodnutí soudu byly volební výsledky ovlivněny tak, že hlasování prohlásil za neplatné v celém městě.

,