Lidé mohou na ústeckém zastupitelstvu vystoupit jen na začátku projednávaného bodu, další návrhy a připomínky zastupitelů už komentovat nesmějí. Ilustrační snímek

Lidé mohou na ústeckém zastupitelstvu vystoupit jen na začátku projednávaného bodu, další návrhy a připomínky zastupitelů už komentovat nesmějí. Ilustrační snímek | foto: Karel Pešek, MAFRA

Nechte lidi diskutovat, kárá ministerstvo ústecké zastupitele

  • 2
Ministerstvo vnitra zkritizovalo nové ustanovení jednacího řádu ústeckého zastupitelstva, které lidem zakázalo vstupovat v průběhu zasedání do diskuse. Koaliční zastupitelé to zdůvodnili tím, že veřejnost do jednání vnáší jen chaos. Podle analýzy ministerstva takový zákaz není v pořádku.

"Ustanovení považujeme za problematické," uvedl Břetislav Oliva z tiskového odboru ministerstva.

Podle nového pravidla se mohou lidé na veřejném jednání zastupitelstva vyjádřit pouze na samém začátku projednávaného bodu, na připomínky a návrhy zastupitelů už reagovat nesmějí (o novém pravidle zde).

"Městu se doporučuje zvážit rozumnost úpravy jednacího řádu tak, aby nemohlo dojít ke snížení kvality demokratické diskuse v průběhu zasedání zastupitelstva," stojí v analýze, kterou má redakce k dispozici.

Nové pravidlo zastupitelstva sice není v rozporu se zákonem, ministerstvo ale s městem vyvolá jednání o změně jednacího řádu. "Za účelem doladění těchto sporných ustanovení městu poskytneme při jejich úpravě odbornou metodickou pomoc," dodal Oliva.

Nové pravidlo nechala přezkoumat ústecká protikorupční iniciativa Stop tunelům.

"Ta změna nezákonným způsobem omezuje právo veřejnosti vyjadřovat se ke všem projednávaným bodům," zdůvodnil podání podnětu mluvčí iniciativy Jan Kvapil. "Záměr ministerstva iniciovat jednání s městem vnímáme jako varovný prst a upozornění našim zastupitelům, že doba omezování demokratických práv skončila již před více než dvaceti lety," dodal k analýze ministerstva Kvapil.

Ze zastupitelstva byl Hyde Park, tvrdí náměstek primátora

Vedení města ale za omezením diskuse občanů stojí a pokládá ho za dobré opatření.

"Zastupitelstvo dá prostor veřejnosti k tomu, aby mohla sdělit své názory, a pak i s přihlédnutím k těmto názorům se snaží kvalifikovaně rozhodnout. Nic není lepšího než vyslechnout hlas veřejnosti, a to náš jednací řád umožňuje," uvedl radní Jan Eichler.

Náměstek primátora Pavel Boček argumentuje, že omezení diskuse má zabránit nekonstruktivním hádkám s občany.

"Určité omezení bylo přijato, neboť některá vystoupení stále stejných jedinců postrádala věcnost a ze zastupitelstva se stával Hyde Park. Pokud chce ministerstvo něco dolaďovat, tak ať dolaďuje," řekl Boček.