Hala, která vyrostla nad Žižkovou ulicí naproti Makru v Ústí nad Labem.

Hala, která vyrostla nad Žižkovou ulicí naproti Makru v Ústí nad Labem. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Lidem vyrostla před domy obří hala, obávají se hluku i počtu kamionů

  • 206
Výhled na zeleň nedobrovolně vyměnili obyvatelé rodinných domů v Hostovické ulici v Ústí nad Labem za pohled na tisíce metrů čtverečních plechu. Během léta tam totiž vyrostla obří hala, o níž zatím není jasné, jaké bude mít využití.

„Tím, jak stojí všechny domy na stráni, máme halu jako na dlani,“ posteskla si jedna z obyvatelek Hostovické ulice Jitka Koželuhová.

Místním vadí, že neměli šanci vstoupit do stavebního řízení, v němž by mohli uplatnit svoje připomínky. Jejich pozemky totiž bezprostředně se stavbou nesousedí a ještě je od ní odděluje silnice a kousek zemědělské půdy.

„My i sousedé přitom máme popraskané zdi, které nevydržely zemní práce při zakládání stavby,“ poznamenala Koželuhová.

Městu Ústí nad Labem vznik obří haly nad výpadovkou na dálnici D8 nevadí a s výstavbou souhlasilo. Prý proto, že nezasahuje do jeho vlastnických práv a je v souladu s územním plánem, kde je plocha vedená jako smíšená výrobní.

„Stavební povolení na halu, která bude rozdělena na sklad materiálu, výrobní část, ve které bude probíhat zámečnická výroba, a administrativní část, nabylo právní moci v květnu,“ sdělila mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.

Zřejmě jen skladové plochy

Podle místních je ale nepravděpodobné, že by tam vzhledem k rozlehlosti budovy byla pouze zámečnická výroba, sklad a administrativní část.

„Máme k dispozici i úplně původní stavební povolení z roku 2012, kde se o jednopodlažní stavbě s administrativní částí a zámečnickou výrobou píše. To ale se současným jedenáct metrů vysokým monstrem asi nemá nic společného,“ podotkla Koželuhová.

Podle informací MF DNES se zde stavějí jen skladové plochy, se zámečnickou výrobou se nepočítá. Společnost Rekultivace, které pozemek s obří halou pod Hostovicemi patří, odmítla poskytnout ke stavbě bližší vyjádření.

Jen její zaměstnankyně uvedla, že halu nabízejí k prodeji nebo pronájmu. To ostatně dokazuje i obří poutač s nápisem For sale/For rent před samotnou budovou.

Za společností Rekultivace stojí vlivný ústecký podnikatel Radko Vrbík. Na jméno mu před pěti lety nemohli přijít obyvatelé ústecké vilové čtvrti Klíše, kde si chtěl na místě dětského hřiště postavit rodinný dům. Po vlně odporu ale krajský úřad nakonec nepovolil změnu územního plánu a hřiště zůstalo stát (psali jsme o tom zde).

Nové akustické měření

Obyvatelé Hostomické ulice mají také obavy, že po dostavbě haly, k níž by mělo dojít koncem tohoto roku, se v oblasti zvýší hlučnost i počet kamionů. Poukazují i na nepříjemný odraz slunečních paprsků z obrovské světlé střechy.

Podle projektové dokumentace se počítá s intenzitou dopravy 140 kamionů za měsíc, průměrně šest kamionů za den, maximálně osmnáct za den.

„K dokumentaci byl doložen posudek akustické situace, z něhož vyplývá, že by provozováním a technickým zařízením neměla být narušena pohoda užívání staveb v okolí,“ uvedla Macová.

Před vydáním kolaudačního souhlasu bude muset ještě stavebník doložit i nové akustické měření. Ani to ale místní neuklidňuje.

„Jak může úřad vědět, že nás nic rušit nebude, když stavba vůbec neodpovídá vydanému stavebnímu povolení?“ podivila se Koželuhová.