Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Neslučujte mostecké muzeum a galerii výtvarného umění, vyzývá petice

  • 1
Vlnu kritiky vyvolal záměr Ústeckého kraje sloučit Galerii výtvarného umění v Mostě s mosteckým oblastním muzeem. Vznikla dokonce protestní petice, kterou už podepsalo více než 60 lidí.

„Toto sloučení bude pro galerii likvidační. Naše komunistické vedení kraje se rozhodlo jako za starých časů postupně likvidovat živou kulturu,“ uvedl jeden z organizátorů petice, galerista, umělec a pedagog Luděk Prošek z Mostu. 

„Z neoficiálních zdrojů se k nám též doneslo, že v jednání je do budoucna galerii zrušit a propojením vyřešit stálou expozicí starého Mostu v prostorách nynější galerie,“ dodal Prošek s tím, že na vedení kraje byl zaslán i otevřený dopis s odbornými argumenty proti slučování.

Jde už o druhou petici, která kvůli dění kolem kulturních institucí v kraji vznikla. Ta první se zrodila po jarním odvolání šéfů pěti krajských muzeí a galerií a podepsalo ji na 300 lidí z řad odborníků. Protesty poukazovaly na to, že se jedná o politickou čistku.

O tom, zda se mostecká galerie s muzeem nakonec sloučí, budou rozhodovat krajští zastupitelé v prosinci.

Jediná instituce bez vedení

Mostecká Galerie výtvarného umění zůstala jako jediná instituce bez vedení i po vypsaném výběrovém řízení na nového ředitele. 

Do konkurzu se sice přihlásili čtyři uchazeči, žádného z nich ale odborná komise nakonec nedoporučila. Zdejší exředitel Petr Svoboda se už o funkci znovu neucházel.

„Jednak jsem věděl, že je to marné, a myslím si, že se za svou práci stydět nemusím, takže není důvod, proč bych se omlouval. Svou účastí v konkurzu bych vlastně poplival všechna díla výtvarníků, která jsem v galerii představil,“ sdělil již dříve Svoboda.

Přitom vedoucí pozice i po konkurzu uhájili v Galerii Benedikta Rejta v Lounech současná ředitelka Alica Štefančíková a v litoměřické Severočeské galerii výtvarného umění Jan Štíbr, které původně krajští radní také odvolali.