Počet obyvatel v bývalém utečeneckém táboře se už rozrostl zhruba na stovku.

Počet obyvatel v bývalém utečeneckém táboře se už rozrostl zhruba na stovku. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Mít u Hrobčic ghetto, nebo utratit miliony? Rozhodnou obyvatelé

  • 24
Obec Hrobčice na Teplicku nejspíš koupí bývalý uprchlický tábor v Červeném Újezdu. Zastupitelé schválili, že umožní lidem, aby o tom sami rozhodli v referendu. Jejich názor je ale jasný už z předchozí ankety. Raději utratit miliony, než mít problémové sousedy.

"Lidé chtějí mít klid," sdělila starostka Jana Syslová hlavní důvod, proč byli místní v nedávné anketě pro odkoupení areálu a proč v pondělí prošel návrh na referendum.

Současný vlastník do bývalého utečeneckého tábora stěhuje sociálně slabé a místní se obávají, že jim v sousedství vznikne obří ghetto. Chtěli by proto, aby vedení obce mělo kontrolu nad tím, co s táborem bude dál a kdo v něm bude žít. Nyní se k tomu naskytla příležitost, protože vlastník se rozhodl areál prodat.

Majitel požaduje 15 milionů korun, Hrobčice mají v rezervě zhruba 30 milionů. Pokud ale bývalý tábor koupí, nezbudou obci peníze na plánované investice.

"Posledních 20 let jsme nežádali dotace, až nyní. A byli jsme úspěšní. Jde třeba o zateplení dvou budov včetně mateřské školy. Jenže my nebudeme mít peníze na spoluúčast v těchto projektech," přiblížila starostka.

Pro vypsání referenda přesto hlasovala. "Chci znát názor lidí a umožnit jim, aby sami rozhodli," zdůvodňuje.

Když přijde dost lidí, bude výsledek referenda závazný

Referendum se uskuteční v den konání voleb do Evropského parlamentu na konci května. Pokud se referenda zúčastní nejméně 50 procent voličů, bude jeho výsledek pro obec závazný.

Co by pak obec s areálem udělala, ještě není jasné. Podle starostky Syslové by v něm byl nejspíš domov pro seniory. Přesnější informace mají lidé dostat ještě před referendem.

Areál leží hned vedle obce Červený Újezd, která spadá pod Hrobčice. Samotný tábor se však již nachází na katastru obce Měrunice. Vznik ghetta by tak ovlivnil život i v dalších okolních obcích. Hrobčice je proto žádají, aby na nákup přispěly. Měrunice již oznámily, že nemají peníze, nedaleká Bílina se zatím nevyjádřila, další váhají.

Pokud by Hrobčice tábor koupily, další peníze by je stál provoz a údržba areálu, což už by bylo nad finanční možnosti obce. Starostka by proto uvítala, kdyby se do jeho využití zapojil Ústecký kraj.

Kraj by pomohl s ubytovnou, tu ale Hrobčice nechtějí

Kraj nyní podle mluvčí Magdaleny Hanáčkové jedná s úřadem práce o vzniku ubytovny.

"Měla by klasický provozní řád, vznikla by zde nová pracovní místa - správce a podobně, a působily by zde sociální služby z Bíliny. To by dokázal úřad práce podpořit finančně a krajský úřad koordinačně," přiblížila Hanáčková. O zřízení vlastního zařízení kraj neuvažuje, nechce se ani finančně angažovat.

Hrobčice ale o ubytovnu nestojí. "Ta je tam teď," říká starostka Syslová.

Vlastníkem areálu je Lucie Zocherová, v létě 2011 ho koupila za skoro devět milionů. Částka i s úroky za půjčku a s dalšími poplatky se vyšplhala na 15 milionů, za které nyní areál nabízí. V roce 2012 se do areálu začali stěhovat první lidé, nejprve nemocní, pak sociálně slabí a v poslední době celé romské rodiny.

Od počátku byly s areálem potíže. Vlastník dostal pokutu 250 tisíc za to, že poskytoval sociální služby bez registrace, policie už rok vyšetřuje podezření z týrání klientů hlady.

Nyní v bývalém utečeneckém táboře žije asi sto lidí. Co s nimi bude, není jasné. Provozovatel Pavel Fousek tvrdí, že mají nájemní smlouvy, starostka Syslová sdělila, že když majitelka Zocherová nabízela odkoupení, mluvila o prázdném areálu.