Primátorem Mostu zůstává Jan Paparega ze Severočechů Most.

Primátorem Mostu zůstává Jan Paparega ze Severočechů Most. | foto: Magistrát města Most

Novou koalici v Mostě podpořila lídryně ANO, které skončilo v opozici

  • 1
V Mostě se obměnila koalice. Ve vedení města se po vypjatých jednáních udrželo vítězné hnutí Severočeši Most, které před časem opustilo koalici s ANO a KSČM. Nyní bude vládnout s ODS a ČSSD. Primátorem zůstává Jan Paparega, jeho náměstky jsou dále Marek Hrvol a Markéta Stará, všichni ze Severočechů.

ODS a ČSSD tak nebudou mít náměstka žádného. „Do koalice jsme nevstupovali kvůli postům, ale abychom zklidnili politickou situaci v Mostě,“ uvedl Tomáš Kubal z ODS.

Zastupitelstvo ve středu odpoledne zvolilo nové členy rady, kterým uvolnili funkce tři radní z KSČM a tři z ANO. Nahradili je Tomáš Kubal a Daniel Drtík z ODS, Zdeněk Brabec a Karel Novotný z ČSSD, Ondřej Málek ze Severočechů Most a překvapivě také Vendulka Balášová. Ta byla lídryní kandidátky ANO, z hnutí ale ve středu vystoupila.

„Důvodem mého vystoupení z klubu ANO bylo nevhodné chování předsedkyně paní Bereniky Peštové k mé osobě,“ zdůvodnila Balášová.

Nová koalice původně počítala dokonce s tím, že ve funkci zůstane i náměstkyně primátora pro ekonomiku Vladimíra Ilievová z ANO. Protože ale Ilievová stejně jako další radní z ANO rezignovala, zůstává její místo zatím prázdné. Její povinnosti si dočasně rozdělí Paparega a Hrvol a během několika týdnů se nová koalice rozhodne, zda pozici obsadí nebo nechá volnou.

Nová koalice má v zastupitelstvu 24 hlasů ze 45. Severočeši Most mají 17 míst poté, co jejich bývalý zastupitel Adolf Sigmund přešel do klubu KSČM. Po třech místech patří ODS a ČSSD.

Koalice v Mostě se rozpadla před třemi týdny. Následné politické vyjednávání vyšetřuje policie. Severočeši Most jí totiž předali nahrávku, která podle nich zachytila, jak jednomu z jejich členů nabízeli lidé z KSČM, ANO a Sdružení Mostečané Mostu byt a práci, pokud „přeběhne“ a podpoří jejich chystanou konkurenční koalici (o nahrávce zde).