Z Paříže rovnou do Litvínova, zámek se proměnil v Imaginárium

  • 0
Imaginárium Divadla bratří Formanů a jejich přátel, jež okouzluje všude, kam zavítá, je k vidění na litvínovském zámku. Netradiční výstava, na níž se podílejí různí umělci spjatí s divadelním světem, sem právě přijela z Paříže.

Netradiční výstava je plná hravých rozmanitostí, tajemných zákoutí a nejroztodivnějších předmětů. Nevšední barevné divadelní rekvizity si přitom děti i dospělí mohou také osahat.

„Každou výstavu přizpůsobujeme konkrétnímu prostoru, takže vypadá pokaždé jinak. Tady jsme třeba museli uříznout kus větve z kulisy stromu z představení Sedlák, čert a bába,“ zmínil Matěj Forman s tím, že výzvou pro umělce byla i zdejší dlouhá zámecká chodba.

Tu nakonec zaplnily fotografie imaginária od Ireny Vodákové, které jeden z bratří Formanů doplnil spolu s výtvarníkem Pavlem Macákem malbami přímo na stěny. V jedné z místností pak jsou od Pavla Macáka k vidění ještě okouzlující pohádkové hybohledy, bedýnky s příběhy, které ožijí po zatočení klikou.

Umělci na instalaci výstavy pracovali už od sobotního večera, kdy do Litvínova kamion z Francie dorazil, a skončili jen několik málo okamžiků před vernisáží. Celkem expozice zabírá na zámku Valdštejnů pět zaplněných místností plus zmíněnou dlouhou chodbu.

„Po proměně je ani my nepoznáváme,“ usmívala se včera Dáša Wohanková, která má organizaci litvínovské výstavy na starosti.

Expozici se jí podařilo domluvit už před více než rokem poté, co ji viděla v Roztokách u Prahy. „Hned tam jsem si říkala, že by bylo hezké uspořádat ji i u nás na zámku. Po jednání s Matějem Formanem, který si přijel prostory litvínovského zámku sám prohlédnout, jsme se pak dohodli velmi rychle,“ poznamenala Wohanková.

Aby byla divadelní expozice přitažlivá, musí „ožít“

Myšlenka vytvořit Imaginárium se v hlavách bratrů Formanů zrodila před více než deseti lety na Mezinárodním festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň, kde vystavovali vyřazené dekorace a loutky. Napadlo je, že přitažlivá divadelní expozice musí ožít, a pokusili se jí dát nádech „herny“.

V průběhu několika dalších let a zapojením desítek svých uměleckých přátel pak začalo přibývat věcí, na které si lze sáhnout, nakouknout do nich či s nimi hýbat a přitom objevovat tajemství loutkového divadla.

Výstava potrvá až do 11. ledna příštího roku, vždy od úterý do neděle. Prohlídky začínají v 9, 11, 14 a 16 hodin, rodinné vstupné je 90 korun.