Průmyslová zóna Tonaso v ústeckých Neštěmicích

Průmyslová zóna Tonaso v ústeckých Neštěmicích | foto: Karel Pešek, MAFRA

Ústecké Neštěmice obtěžuje nepříjemný zápach. Zdroj se zatím hledá marně

  • 7
Nepříjemný zápach znovu obtěžuje obyvatele ústecké části Neštěmice. Podle někoho to smrdí, jako když se intenzivně suší tráva, jinému jako unikající plyn nebo staré vylité pivo. Někdy je odér cítit i v nedalekém Krásném Březně, ale zaznamenali ho i ve Valtířově, obci na protějším břehu řeky Labe.

Původ zápachu stejně jako v loňském roce zjišťují pracovníci ústecké České inspekce životního prostředí (ČIŽP) i strážníci. Pátrání, odkud může pocházet, však zatím výsledek nepřineslo.

„Můžeme se jenom domnívat, odkud to je. Jeden subjekt podezíráme, ale konat musí inspekce životního prostředí,“ vysvětluje místostarosta radnice v Neštěmicích Roman Fikar (nez.). „Od lidí víme, že je zápach někdy v noci tak intenzivní, že je to až probudí,“ dodává.

Pracovníci inspekce už několikrát projeli území křížem krážem, zkontrolovali například překladiště v Neštěmicích, pivovar ve Velkém Březně a další možné původce.

„Pivovar jsme ale po kontrole jako možný zdroj vyloučili,“ komentuje výsledek šetření Pavel Grund, ředitel oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem.

„Myslíme si, že zápach je odněkud z Neštěmic. Prošli jsme i areál bývalého Tonasa, moc výrobních provozů, odkud by mohl problém pocházet, tady nezbylo. Dá se říct, že naše pracovnice jezdí Neštěmice doslova očichávat,“ popisuje Grund.

Kontrola proběhla také v neštěmické čistírně odpadních vod. Vzorky se na výpustích odebírají pravidelně a podle výsledků nejsou žádné známky toho, že by docházelo ke špatné funkci čistírny. 

„Čistírna odpadních vod funguje ve standardním režimu, v posledních dnech nebyla zaznamenána žádná odchylka, to znamená, že nedošlo k žádné poruše ani k jiné provozní havárii,“ uvádí mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardianová s tím, že kdyby k havárii došlo, musí to obsluha hlásit. 

„A kdyby do čistírny připlulo něco nestandardního, určitě to zjistíme,“ vylučuje jako původce zápachu neštěmickou čistírnu Kardianová.

Mohou za zápach keře?

Při svých obchůzkách po obvodu hledá zdroj také městská policie a na jeden možný narazila. 

„Prověřovali jsme možnost, kterou iniciovala právě městská policie. Zápach může jít z keřů, konkrétně z keře dřišťál Juliin,“ přibližuje Roman Fikar. 

Keř se po dešti zapaří a páchne. Tuto možnost potvrdila i dendroložka z ústeckého magistrátu, s níž místostarosta problém původu zápachu konzultoval. Je ale otázka, kolik keřů by muselo v Neštěmicích růst, aby byly cítit v dalších částech města.

Původ nepříjemného zápachu pracovníci inspekce životního prostředí dále hledají.

„Pomůže nám každá informace, například z jakého směru je při mírném větru zápach nejintenzivnější. Mohli bychom se tím směrem zaměřit,“ žádá o pomoc obyvatele Neštěmic Pavel Grund.