Ve věznici v Bělušicích u Mostu se nachází okolo 500 vězňů, stěhování by se...

Ve věznici v Bělušicích u Mostu se nachází okolo 500 vězňů, stěhování by se týkalo zhruba 160 z nich. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Věznice Bělušice byla zateplená špatně. Nikdo za to ale nebude pykat

  • 5
Za nekvalitně provedené zateplení objektů bělušické věznice na Mostecku nepadne žádný trest. Inspekce bezpečnostních sborů totiž došla k závěru, že nikdo ze zaměstnanců při rekonstrukci budov žádný trestný čin nespáchal.

Izolace se drolila, zateplení u většiny objektů věznice bylo špatně ukotvené, navíc nevhodný materiál by při požáru byl nebezpečný (o dřívějších potížích se zateplením jsme psali zde).

Generální Inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se zabývala i rolí bývalého vedoucího stavebního referátu káznice Davida Ř., který vykonával technický dozor.

Ani on však podle inspekce nic nespáchal. „V souvislosti s dotazovanou rekonstrukcí nebylo ze strany příslušníků ani zaměstnanců věznice Bělušice zjištěno podezření ze spáchání trestného činu,“ potvrdila mluvčí inspekce Radka Sandorová. Dodavatel pak zateplení na své náklady udělal znovu.

Se zateplením věznice se začalo v roce 2012, technický dozor měl na starosti zmíněný David Ř. Zpětná kontrola Vězeňské služby ČR přitom prokázala, že při instalaci zateplení selhal především dozor.

Kontrola selhala, řekl úředník

„Dramaticky se to týká totálního selhání kontrolních systémů. Čím dál tím víc se to ukazuje,“ uvedl tehdy jeden z úředníků ministerstva spravedlnosti. David Ř. se bránil, že v ničem nepochybil. „Co se tam udělalo, bylo tak, jak se mělo dělat podle dokumentace,“ uvedl.

Věznice Bělušice

Věznice leží zhruba 13 kilometrů jihovýchodně od Mostu, fungovala tu od roku 1958 jako pobočka káznice v Libkovicích, od roku 1962 funguje samostatně.
Je jednou z pěti věznic Ústeckého kraje, kde si odsouzení odpykávají trest. Kapacita zařízení je 577 míst.

I kdyby přece jen David Ř. chyboval profesně, podle inspekce nešlo o trestný čin. Přesto závěry GIBS nemají vliv na to, že bývalý šéf stavebního referátu už ve věznici nepůsobí. Odešel na vlastní žádost v létě 2014, když průšvih se zateplením vyšel najevo.

Ředitel věznice Ivo Mrhal pak závěry inspekce nechtěl komentovat. „Rozhodnutí GIBS jsem nedostal, takže se k tomu nemůžu vyjadřovat. A ani mi to nepřísluší,“ uvedl.

Hrozilo dočasné stěhování vězňů

Kvůli špatnému zateplení dokonce hrozilo, že část vězňů se bude muset dočasně přesunout jinam. Nakonec se ale ukázalo, že problémy se zateplením lze rozlousknout za setrvání všech trestanců, aniž by někomu hrozilo nebezpečí.

„Vězně nebylo nutné přemístit do jiné věznice,“ potvrdil její mluvčí Jan Pöschl, že rekonstrukce zateplení probíhala za běžného provozu káznice.

„Opravily se praskliny na sedmi objektech a na jednom objektu byla kompletně zrekonstruovaná střecha,“ přiblížil Pöschl. Opravu zajistila na své náklady firma Vapes Ce, která získala zakázku i na původní zateplení.

Zakázka tehdy vyšla vězeňskou službu na 23 milionů bez DPH, většinu částky pokryla dotace z EU. Přestože v tendru zvítězila Vapes Ce, zateplení prováděla mostecká firma IBS-Czech Group.

S touto společností přitom bylo vedené insolvenční řízení, měla na sobě více než 20 exekucí a věřitelům dlužila přes milion korun. Dluhy po ní zbyly i subdodavatelům zakázky na původní zateplení v Bělušicích.