Jiří Ort z Telnice na Ústecku odklízí sníh po středečním vydatném sněžení.

Jiří Ort z Telnice na Ústecku odklízí sníh po středečním vydatném sněžení. | foto: Martin Adamec, MAFRA

Není obvyklé, aby první sníh vydržel i v nížinách, říká meteorolog

  • 4
Letošní zima je podle meteorologů výjimečná. Nyní totiž obvyklé, aby první sníh vydržel i v nížinách. Do Česka navíc mnohem víc než v minulých letech proniká chladný arktický vzduch, říká Daniel Tudor z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem-Kočkově.

"Sněhu je letos hodně, leží téměř v celé Evropě, takže pokud nepřijde výrazné západní proudění od oceánu, měl by vydržet. Modely naznačují, že povládnou jižní a jihozápadní proudy, teplotní inverze se udrží, sníh neroztaje a Vánoce by mohly být bílé. Ta šance je více než padesátiprocentní," dodává k letošnímu počasí meteorolog Tudor.

Proč letos nepřijde oteplení od oceánu?
Jednou z příčin je, že se letos nevytváří takzvaná islandská tlaková níže, a k nám proto více než v jiných letech proniká chladný arktický vzduch.

Takže máme očekávat tuhé zimy, nebo se klima otepluje?
Jeden z názorů je, že dochází k celkovému oteplování, ale nerovnoměrně. Důsledkem je, že v omezených oblastech dochází k častějším vpádům chladného vzduchu. My jsme právě v takovém místě, čemuž nahrává rozložení moří a kontinentů. Pro nás by to znamenalo teplejší léta a chladnější zimy, větší teplotní rozdíly. Pokud se podíváme na letošní listopad, ten byl teplotně o dva stupně nadprůměrný, v první polovině padaly teplotní rekordy a během tří čtyř dnů na konci měsíce došlo k radikální změně a padly rekordy z druhé strany stupnice.

Letos také začalo sněžit na konci listopadu a sníh i přes oblevy vydržel. To se nastává často.
V tom je letošní zima výjimečná, jelikož není obvyklé, aby první sníh vydržel i v nížinách, což se stalo téměř v celém Ústeckém kraji. Tento rok je na sníh bohatý, první dekáda prosince byla o 4,5 °C teplotně podprůměrná a srážkově nadprůměrná, což tomu nahrává. Zima podobného rázu byla naposledy v roce 2006.

Za posledních 24 hodin v kraji nasněžilo od 20 do 50 centimetrů sněhu. Kdy už přestane sněžit?
Ve čtvrtek bude sněžení jen výjimečné. V noci se vyjasní a teploty ale klesnou na -11 až -15 °C, tam kde bude jasno delší dobu a uklidní se i vítr, až na -20 °C. Nejvyšší denní vystoupí pouze na -9 až -5 °C.

V nejbližších dnech už takové přívaly sněhu nečekáte?
Tolik sněhu jako nyní až do konce týdne nečekáme. Ale další dávka přijde v noci na pátek, kdy čekáme 3 až 7 centimetrů sněhu. Nebude už vát silný vítr, sněhové jazyky se mohou tvořit pouze na horách. A v neděli připadne dalších 5 centimetrů.