Starosta Daniel Volák předává Horváthovi poukázky na jídlo

Starosta Daniel Volák předává Horváthovi poukázky na jídlo | foto: Město Litvínov

Našel peníze, dál je bezdomovec

  • 0
Bezdomovec Zdeněk Horváth našel loni v srpnu v jedné litvínovské popelnici 58 tisíc korun. Obálku s penězi odevzdal. Litvínov za ně nyní koupil pomůcky pro seniory a handicapované. Poctivý nálezce zůstal na ulici.
"V únoru propadly peníze městu a po odečtení desetiprocentního nálezného jsme je chtěli poslat tam, kde poslouží dobré věci. Rozhodli jsme se přispět největšímu sociálnímu zařízení na Litvínovsku. Výběr pomůcek jsme nechali na něm," uvedl starosta Daniel Volák.
Díky penězům z popelnice mají nyní mentálně a zdravotně handicapovaní z Domovů sociálních služeb v Litvínově dvě speciální tříkolky, jízdní kolo a důchodci navrch dva nové vozíky.
"Ne každý má podle pojišťovny na vozík nárok, i když ho třeba hodně využije. Tříkolky a kolo zase zpestří klientům volný čas. Taková zábava je hodně důležitá," uvedl ředitel domovů Jiří Šimůnek.

Šest majitelů

Obálku s 58 tisíci našel Horváth v popelnici, kde hledal něco k snědku. Suma ho ale natolik překvapila, že ji odevzdal strážníkům. Prý aby měl čisté svědomí. Ti začali zjišťovat, zda nejde o obnos z krádeže či jiného zločinu.
Prakticky okamžitě se objevilo šest zájemců, kteří tvrdili, že jsou peníze jejich. Šlo většinou o známé místní figurky. Oficiální žádosti nakonec dostala radnice dvě. Když ale chtěla po žadatelích bližší vysvětlení původu peněz a přesnou sumu, ani jeden už nezareagoval.
"Asi to jen zkusili. Po půlroce tak peníze podle zákona získalo město," přibližuje litvínovský starosta Volák.
Nálezce poté dostal od radnice 1 200 korun v potravinových poukázkách a v únoru desetiprocentní odměnu. Radnice mu ji dala skoro potají, protože místo ocenění se mu od kamarádů dostalo posměchu, výhrůžek, a dokonce ho kvůli obnosu i napadli.

Výhrůžky místo uznání

"Když se zpráva o nálezu objevila v televizi, do půl hodiny přišel vymahač z romské komunity, že je to prý jeho. Tlačili pak na nálezce, ať řekne, že jsou to jejich peníze," popsal napjatou situaci krátce po nálezu velitel litvínovských strážníků Zdeněk Urban.
Na strážníky se Horváth kvůli výhrůžkám obrátil několikrát. "Odvedli jsme ho za kolegy z policie, aby jim o tom řekl. Oznámení prý ale nakonec nepodal," poznamenal Urban.
Strážníci dokonce nálezce nějaký čas hlídali, aby mu agresoři neublížili. Kvůli možným útokům závistivců včera Horváth nebyl ani u předání daru. Žije ale stále v Litvínově a nijak nezměnil ani životní styl - dál je bezdomovec.