Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Požár ničí České Švýcarsko, shořelo několik domů. Ohnisek je velké množství

Sledujeme online   7:21aktualizováno  15:56
Hasiči zatím nedokážou odhadnout, zda se požár v Národním parku České Švýcarsko dál nešíří. Ohnisek je velké množství. Někam se hasiči nedostanou. V odříznuté obci Mezná hasiči dohašují několik budov. Místní obyvatelé byli evakuováni již včera. Dým z obřího požáru byl v noci a ráno cítit napříč republikou. V oblasti byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu.

Odpoledne hasiči uvedli, že se oheň v uplynulých hodinách dostal na jednu stranu soutěsek podél řeky Kamenice a na jednom místě přeskočil na druhou.

„V tuhle chvíli ho na těchto místech ale kontrolujeme. Vše však záleží na vývoji počasí, síle a směru větru,“ uvedl Roman Vyskočil, ředitel krajských hasičů.
Hasiči se snaží chránit před požárem obec Janov, která je zhruba kilometr od soutěsek na Kamenici. „Na místě je deset hasičských jednotek“, uvádí Vyskočil.

Ty prolévají okolí obce vodou a chystají terénní opatření tak, aby se sem oheň nerozšířil podobně jako na Meznou.

V současné chvíli drží podle Vyskočila hasiči za pomoci vrtulníků a výsuvné techniky linii požáru na skalách nad Hřenskem tak, aby oheň neohrožoval domy a hotely v obci. Boj se zatím hasičům daří, ale bojí se silnějšího větru. Problémem je, že oheň propuká opakovaně i na místech, která už uhasili. Musí se na znovu a znovu vracet.

V NP České Švýcarsko nyní hoří zhruba na 30 hektarech. Aktuálně na místě zasahuje 83 jednotek a celkem 410 hasičů. K dispozici mají čtyři hasičské vrtulníky a dvě letadla na hašení, informoval na Twitteru HZS Ústeckého kraje.

Nejvíc hasičských jednotek momentálně zasahuje u obce Mezná. Pravou stranu v Hřensku se podařilo zabezpečit, řekl hejtman Schiller. Na místo požáru v úterý před polednem přijel premiér Petr Fiala, ministr vnitra Vít Rakušan a generální ředitel hasičů Vladimír Vlček

Policie v souvislosti s požárem uzavřela příjezdové komunikace do Hřenska od Děčína i od hranic s Německem. Na místo se nyní dostanou pouze záchranné složky. Uzavřena je i silnice od Jetřichovic a Janova.

Hasičský záchranný sbor ČR pro zvládnutí požárů v Hřensku požádal v rámci Mechanismu civilní ochrany EU o 3 letadla Canadair a dva vrtulníky.„Reagovalo Polsko s nabídkou vrtulníku, který využijeme. Vážíme si pomoci!,“ uvedl HZS ČR na Twitteru.

S hasícími pracemi pomáhají kromě těch ústeckých také jednotky z nejbližších krajů, tedy z Plzeňského, Pardubického, Středočeského nebo Královéhradeckého. Z Moravy zatím žádná jednotka není, doplnil mluvčí HZS Tomáš Pořízek. Na místě je i jedna jednotka německých hasičů.

Kvůli sílícímu ohni se v noci museli hasiči z obce Mezná stáhnout, řekl v úterý ráno mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Místní obyvatele hasiči evakuovali už v pondělí.

Velitel zásahu a náměstek pro IZS HZS Ústeckého kraje Martin Laníček později ve vysílání ČT24 oznámil, že hasiči se do Mezné, kde shořelo zhruba 6 budov, vrátili ráno. Nyní zde požár dohašují, doplnil dopoledne mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv

„Nejdramatičtější situace v Mezné byla kolem 3 ráno, kdy jsme museli místo opustit. Vrátili jsme se až teď při rozednění. Shořelo 6 až 10 domů, dohašujeme a snažíme se zabránit rozšíření požáru na další objekty. Dá se říci, že máme situaci pod kontrolou, pokud se sem nepřesune fronta požáru ze soutěsek nebo od komunikace z Hřenska na Mezní Louky,“ upřesnil. Celkovou likvidaci požáru ale odhadl na několik dnů, pokud nepomůže počasí.

„Dnes rozhodně, zítra uvidíme, to se hrozně těžce odhaduje. Závisí to minimálně na počasí, jestli přijdou nějaké srážky, jak k nám bude proudit vítr a v jaké intenzitě,“ řekl ráno k hašení požáru Laníček.

Rozsah škod zatím nelze odhadnout, ani to, zda se oheň dostal k Pravčické bráně, jednomu ze symbolů nejmladšího národního parku v České republice, řekl v úterý mluvčí národního parku Tomáš Salov.

„Aktuálně se řeší škody, které vznikly lidem. Evakuováni byli návštěvníci, tábor u Dolského mlýna i obyvatelé. Všichni lidé by tak měli být v pořádku,“ uvedl Salov. Pracovníci národního parku také aktuálně poskytují zázemí hasičům.

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv

Kouř byl cítit téměř po celé zemi

„V noci bylo evakuováno v Hřensku asi 50 lidí z pravého břehu Kamenice až směrem ke státní hranici. Většinou to byli majitelé objektů,“ řekl mluvčí hasičů Milan Rudolf. Podle něj někteří obyvatelé odjeli sami vlastními auty, ostatní převezli hasiči do Děčína, kde nalezli dočasné ubytování. Z tábora ve Ferdinandově evakuovali hasiči do 50 lidí, byl to jeden autobus, dodal.

Ústečtí hasiči v úterý dopoledne uvedli, že evakuováno bylo již 90 procent obyvatel Hřenska.

Plameny v Českém Švýcarsku se ve větru šíří, dostaly se už i do Německa

Starosta Hřenska Zdeněk Pánek vše sleduje zpovzdálí, je totiž zrovna na dovolené. „Situaci sleduji se zděšením. Budu se snažit co nejdříve dostat domů, abych nějak pomohl. Oheň už ohrožuje i můj vlastní dům,“ řekl Pánek iDNES.cz.

Hasiči v Česku evidovali od rána velký počet volání s nahlášením zápachu kouře nebo dýmu. Zaznamenali je třeba v Praze nebo také v Pardubickém kraji. Občany proto hasiči i policisté žádali, aby v tomto specifickém případě zvážili, zda na tísňové linky volat, pokud nevidí přímo plameny.

Vzhledem k povětrnostním podmínkám bylo možné totiž cítit kouř na desítky kilometrů daleko. Lidem doporučovali omezit větrání. Velký počet volání evidovalo třeba operační středisko v Pardubicích, kde lidé hlásili šedý kouř. Kraj je přitom od místa požáru vzdálený zhruba 130 kilometrů.

„V našem kraji nehoří. Kouř se šíří v pásu téměř přes celou republiku a je s zřejmě z Hřenska. Doporučujeme zavřít okna a dveře,“ uvedli na Twitteru.

Podle meteorologů se kouř dostával až do středních a východních Čech a severní části Vysočiny. Může za to změna větru za frontou na severozápadní proudění.

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv

„Kouř je velmi dobře vidět i na staniční síti ceilometrů. Tyto přístroje laserovými paprsky snímají kolmo vzhůru sloupec atmosféry a detekují tak například oblaka, srážky, mlhu - a také kouř a prachové částice ve větší koncentraci,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav ráno na facebooku.

Rozsáhlý požár v NP České Švýcarsko vypukl v neděli ráno a v pondělí večer se přiblížil k Hřensku. Již v pondělí evakuovali hasiči z horní části Hřenska deset turistů ze čtyř domů. Hasební práce pokračovaly i přes noc. Letecká služba hasičů byla přes noc pozastavena.

Mezná, Hřensko

Mezná, Hřensko

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Učitelku zmátli rychlí žáci a omylem zkrátila přijímačky. Musí se zopakovat

17. dubna 2024  10:27

Několik dětí z devátých tříd si zopakuje přijímací zkoušky z matematiky na teplickém gymnáziu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Násilí! křičeli Zítkovi příznivci u soudu a napadali stráž, aktivista nepřišel

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  9:49

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

Syna jsem neznásilňovala, léčebné praktiky se mu líbily, řekla souzená žena

16. dubna 2024  13:40,  aktualizováno  14:22

Ústecký krajský soud pokračuje v projednávání případu ženy, která podle obžaloby za účasti svého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič jel po D8 dvacet minut v protisměru, jiný šofér kvůli tomu boural

5. dubna 2024  17:21,  aktualizováno  12.4 14:54

Policistům z dálničního oddělení Řehlovice se podařilo vypátrat řidiče, který jel v úterý 2. dubna...

Obžalovaný plánoval moji smrt, tvrdí otec omylem zabitého chlapce z Mostu

19. dubna 2024  13:07

Velmi emotivní byla u ústeckého krajského soudu výpověď biologického italského otce čtyřletého...

OBRAZEM: Teplická fantazie! Na tréninku fotbalistům fandily dvě tisícovky dětí

19. dubna 2024  9:59

Nevšední den pro fotbalisty i školáky. Prvoligové Teplice ve čtvrtek uspořádaly na Stínadlech...

Násilí! křičeli Zítkovi příznivci u soudu a napadali stráž, aktivista nepřišel

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  9:49

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

Chmelaře trápí agresivní houbová choroba, při rozšíření hrozí likvidace polí

19. dubna 2024  7:17

Pěstitelé chmele v Ústeckém kraji čelí hrozbě v podobě agresivní houbové choroby, která způsobuje...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...