Česká Kamenice

Česká Kamenice | foto: Zuzana Mendlová, MF DNES

Česká Kamenice zvyšuje nájemné, ke zdražení přistupují i další radnice

  • 0
Přibližovat a později třeba i srovnat cenu nájmů v obecních bytech s těmi tržními se letos rozhodla řada měst na severu Čech. Zatím jako poslední k tomu přistoupili v České Kamenici na Děčínsku. Lidé si připlatí už od ledna příštího roku.

„Je to zatím nejkontroverznější rozhodnutí tohoto volebního období. S nájemným se více než patnáct let nehýbalo,“ vysvětluje opatření starosta Jan Papajanovský (Koalice pro Kamenici).

Dosavadní částka, která se pohybuje od 21 do 35 korun za metr čtvereční, od ledna poskočí na 77 korun za metr.

„Pro všechny nájemníky je to navýšení výrazné, ale jde o obvyklé nájemné v České Kamenici, které stanovil posudek zpracovaný soudním znalcem,“ říká starosta.

Znamená to tedy, že se nájemné v obecních bytech přiblíží částce, kterou lidé platí v obdobných soukromých bytech ve městě.

Z vybraných peněz chce radnice bytové domy opravit

Město s pěti tisíci obyvateli spravuje 160 městských bytů. „Do domů v naší správě se mnoho let neinvestovalo a je to na nich vidět,“ uvádí Papajanovský.

„Chceme je postupně opravovat, vyměnit okna nebo opravit střechy a k tomu nám pomůže výběr vyššího nájemného,“ dodává Papajanovský s tím, že radnice je připravena pomoci těm, kteří by mohli mít s úhradou vyšší částky problém.

Jde hlavně o matky samoživitelky, lidi s nízkými příjmy nebo osamělé seniory. „Pomůžeme jim buď z městských prostředků, nebo poradíme s vyřízením žádosti o příspěvky na bydlení,“ dodává starosta.

Ke stejnému opatření přistoupilo už v lednu Velké Březno na Ústecku. „Nájmy jsme zvýšili o dvacet procent, maximální částka vzrostla na 51 korun, v domech s pečovatelskou službou na 25 korun za metr čtvereční,“ popisuje starosta Karel Jungbauer (Občani Velkého Března a Valtířova).

Ve Velkém Březně se s nájemným nehýbalo téměř 20 let

Tady se s nájemným v obecních bytech nehýbalo téměř 20 let. Ačkoliv má obec jen 2 350 obyvatel, spravuje 165 obecních bytů.

„Rozhodnutí o navýšení předcházelo vytvoření koncepce o hospodaření s bytovými domy, péče o obecní byty je jednou z našich priorit,“ tvrdí starosta. Vybrané peníze chtějí použít hlavně na zateplení domů a výměnu oken.

Přibližovat se cenám obvyklého nájemného začaly rovněž Litoměřice, k úpravě došlo 1. dubna. K dalšímu zvýšení chce radnice přistoupit za tři roky, to totiž uplyne doba, během které podle zákona k dalšímu navýšení dojít nesmí.

„Výše nájemného v Litoměřicích se na realitním trhu pohybuje kolem 150 korun za metr čtvereční, město má ve svých bytech částky minimálně o třetinu nižší,“ podotýká Václav Härting, vedoucí odboru správy nemovitého majetku města.

O každý obecní byt se v Litoměřicích uchází dvacet žadatelů

„Podle lokality se pohybuje od 75 korun do 95 korun za metr čtvereční, u domů s pečovatelskou službou je to 54 korun,“ dodává Härting.

Litoměřice se zhruba 25 tisíci obyvateli spravují 217 městských bytů, z toho je jich téměř stovka v domech s pečovatelskou službou. Obavy z nárůstu dlužníků s ohledem na vyšší ceny nemají.

„Nedáváme smlouvy na dobu neurčitou, všechny smlouvy uzavíráme jenom na rok. Když si nájemník plní své povinnosti a řádně platí, smlouvu bez problémů obnovujeme,“ zmiňuje Härting.

Letos poprvé uchazeč o městský byt musí složit vratnou kauci. „Máme zájem o takové nájemníky, kteří budou dodržovat nastavená pravidla a platební morálku. A to se projeví už při požadavku na složení kauce,“ poznamenává vedoucí odboru.

Härting doplňuje, že nemá obavu o to, že by se obecní byty v Litoměřicích neobsadily. O každý byt se totiž uchází dvacet i více žadatelů.