(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Na Ústecku chybí koncepce předávání zpráv o smogu. Na děti se zapomíná

  • 1
Ředitelé mateřských i základních škol v severních Čechách se při informování o smogové situaci musejí spoléhat na vlastní pozornost. Od úřadů se totiž kvůli neexistující koncepci předávání varování před špatnými rozptylovými podmínkami většinou nic nedozví.

Obce s rozšířenou působností sice dostanou zprávu od krajského úřadu, že je ve vzduchu spousta škodlivin a že jsou více či méně zhoršené rozptylové podmínky, dál je ale nic nemotivuje k tomu, aby informaci předávaly. Nutno však poznamenat, že oproti loňsku, kdy MF DNES informovala během podzimu a zimy o 35 vážných smogových situacích, se situace mírně lepší.

"Měla by to být věc lidí, zodpovědných za chod školky, že si zjistí, jestli můžou s dětmi ven," říká například Radek Reindl, starosta Podbořan. "My spoléháme na domluvu mezi obcemi a institucemi, které si svým charakterem žádají informování o nastalé smogové situaci," uvádí mluvčí ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

Kde najít informace

Český hydrometeorologický ústav má solidně vedené stránky (www.chmu.cz), kde je v rubrice aktuální situace odkaz na stav ovzduší. Tam je na mapě vidět, kde a jaké jsou aktuální koncentrace oxidů síry a dalších škodlivých látek.

V těchto dnech je nejlepší rozptylová situace na Litoměřicku, má kategorii "velmi dobrá". "Dobrá" je pak na Děčínsku, Ústecku, Teplicku a Chomutovsku. Na Mostecku jsou rozptylové podmínky "uspokojivé".

Škála hodnocení má šest stupňů - velmi dobrá, dobrá, uspokojivá, vyhovující, špatná, velmi špatná.

Neboli i kraj spoléhá na to, že si šéfové "jeho" středních škol informace o smogu sami zjistí buď v novinách, či na webu, koordinovaně informovat nebude.

Ředitel je povinen zjistit si informace

"Z našich povinností ale nevyplývá, že musíme všechny školky v okolí zvlášť informovat," říká také třeba Štefan Gažůr, vedoucí odboru pro životní prostředí v Litvínově. Informace jsou podle něj na domovské stránce sousedního města Most a zjistit si stav ovzduší je povinností každého ředitele školky.

"Aktualizované informace jsou na stránkách Mostu i na webu Českého hydrometeorologického ústavu," doplnil ovšem s tím, že pokud je situace opravdu vážná, obvolá referentka školky osobně. Tak aspoň něco.

V Kadani varují i školy a školky

V Kadani jsou dál. Slibují, že okamžitě po tom, co dostanou na zdejším městském úřadě výstrahu od kraje, informují všechny školy a školky, které zřizují. "V případě vysoké míry znečištění vzduchu okamžitě informaci vyvěsíme na webové stránky a SMS či mailem informujeme o této skutečnosti," řekl Jiří Frajt z kadaňského odboru pro životní prostředí.

Starostové a experti z odboru životného prostředí obcí sice připouštějí, že v ojedinělých případech volají osobně školkám v okolí obce, neexistuje ale žádné opatření, které by jim to výslovně při zvýšeném znečištění ovzduší a vzniku smogové situace nařizovalo. Proto se školky na informaci od úřadů nemohou spolehnout.

Kraj posílá informace radnicím

Jak by vůbec systém informování o znečištění ovzduší v obcích s rozšířenou působností měl fungovat? Krajský úřad po obdržení zprávy z ČHMÚ pošle sdělení všem obcím s rozšířenou působností. Ty pak mají za úkol veřejnost informovat prostřednictvím například informačních tabulí či MHD. Menší obce například vyšlou do ulic auta s rozhlasem, které informaci šíří dál.

K samotným ředitelům a ředitelkám školek se však informace o nebezpečném překročení limitu prachu v ovzduší mnohdy nedostane a jsou tak odkázáni na sledování médií a meteorologických předpovědí.

Za minulou zimu v období prosinec až březen došlo v Ústeckém kraji ke čtyřem zhruba týden trvajícím smogovým situacím, kdy se prach vyskytoval ve vzduchu po dobu více než 24 hodin v hodnotách přes 150 mikrogramů na metr krychlový. U dvou případů vydal ČHMÚ dokonce upozornění firmám, které škodliviny do vzduchu vypouštějí. Musely na několik dní omezit výrobu.