V Národním parku České Švýcarsko hoří historické chaty Na Tokání. (22. května...

V Národním parku České Švýcarsko hoří historické chaty Na Tokání. (22. května 2020) | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Požár chat Na Tokání policie odložila, vyhořely zřejmě kvůli závadě

  • 3
Policisté ukončili vyšetřování květnového požáru v Národním parku České Švýcarsko, při kterém shořely dvě historické lovecké chaty Na Tokání. Případ odložili. Nic totiž nenasvědčuje tomu, že by došlo ke spáchání trestného činu.

„Provedeným šetřením nebyly zjištěny skutečnosti nasvědčující tomu, že by došlo ke spáchání trestného činu. Nejpravděpodobnější verzí vzniku požáru je technická závada. Vzhledem k těmto skutečnostem byl případ odložen,“ sdělil iDNES.cz policejní mluvčí Daniel Vítek.

Plameny objekty pohltily 22. května brzy ráno. Na místě zasahovalo asi 160 hasičů. Oheň zasáhl i přilehlý les. Škodu policisté krátce po požáru vyčíslili na více než 23 milionů korun.

Při zjišťování příčiny kriminalisté spolupracovali mimo jiné s vyšetřovateli hasičů či se znalci z Technického ústavu požární ochrany. Hned po ohledání místa označili za nejpravděpodobnější příčinu technickou závadu. Museli však ještě počkat na závěry znaleckých posudků.

Obě chaty z první poloviny minulého století, které mají soukromého vlastníka, jsou kulturními památkami. Právě památkáři se na místo vypravili několik dní po požáru, aby ho také ohledali. Zároveň se spojili s majitelem objektů kvůli jejich budoucnosti.

Z domů prakticky nic nezbylo. Majitel před několika měsíci médiím řekl, že jsou neopravitelné a že by se mohly postavit nové.

„V tuto chvíli zatím nemáme od majitele žádné definitivní rozhodnutí. Čekáme, jak se vyjádří,“ sdělila redakci Věra Brožová z Národního památkového ústavu.