Nábřeží Maxipsa Fíka je v Kadani od roku 2011. Tvůrce známého večerníčku Rudolf Čechura působil jako učitel poblíž Kadaně v nedalekém Ahníkově.

Nábřeží Maxipsa Fíka je v Kadani od roku 2011. Tvůrce známého večerníčku Rudolf Čechura působil jako učitel poblíž Kadaně v nedalekém Ahníkově. | foto: Ondřej Černý, MF DNES

Maxipes Fík bude mít na nábřeží v Kadani svou sochu

  • 1
Už pět let se jmenuje nábřeží v Kadani po Maxipsu Fíkovi. Vedení města nyní rozhodlo, že by slavnou večerníčkovou postavu měla připomínat i socha.

Radnice se chystá oslovit několik regionálních umělců, aby navrhli její podobu, s výběrem vítěze pak pomůže i autor výtvarného zpracování Fíka Jiří Šalamoun.

„Chceme nábřeží oživit o další zajímavost a vzhledem k pojmenování po oblíbené večerníčkové postavě se přímo nabízí, že by to měla být socha představující právě Fíka,“ uvedl starosta Jiří Kulhánek.

Jak bude skulptura vypadat, je zatím ve hvězdách. Vytipovaní umělci budou mít volnou ruku, podmínka je jediná – že realizace se musí vejít do jednoho milionu.

„Autory nebudeme omezovat výběrem materiálu, podobou ani rozměry, to bude na jejich uvážení. Zároveň musí navrhnout místo, kam sochu umístit. Návrhy poté posoudí komise a také ilustrátor Jiří Šalamoun,“ doplnil Kulhánek.

Soutěž potrvá do konce dubna, výroba sochy a její instalace by se pak měla stihnout ještě do konce září. Fík přitom nebude prvním dílem ve veřejném prostoru tohoto nábřeží, návštěvníci už tam najdou repliku Staroměstského orloje.