Ručně kolorovaná a plasticky vyvedená scéna z papírmaše představuje trojici maskotů likérky – mnicha, myslivce a Rusa, a každý z nich nese svůj nápoj, tedy Klášterní tajemství, Starou mysliveckou a Ruskou kmínku. | foto: Muzeum města Ústí nad Labem

Muzeum Ústí nad Labem získalo tři zajímavé exponáty od soukromých dárců

  • 1
Tři nové exponáty od soukromých dárců získalo do svých sbírek ústecké muzeum. Dva exponáty jsou kartonové plastické reklamy na likér, který se vyráběl v ústeckém Krásném Březně, a třetí je olejomalba krajiny Českého středohoří.

Obraz, na kterém je zobrazena krajina Českého středohoří od známého ústeckého malíře a reklamního výtvarníka firmy Schicht Alfreda Kunfta, našel při úklidu garáže Jan Hrouda z Ústí nad Labem.

„Když jsem hledal jméno autora olejomalby, zjistil jsem, že je to Ústečan, tak mě napadlo obraz věnovat místnímu muzeu,“ uvedl nálezce.

Další dva exponáty jsou kartonové plastické reklamy na likér „Klášterní tajemství“, který se vyráběl v ústeckém Krásném Březně.

Na jednom z nich je trojice maskotů likérky – mnicha, myslivce a Rusa. Každý z nich nese svůj nápoj, tedy Klášterní tajemství, Starou mysliveckou a Ruskou kmínku.

Na druhém jsou zobrazeni dva mniši, kdy jeden druhému šeptá „tajemství“ do ucha. Obě reklamy jsou zhotoveny z papírmaše, což je směs drceného papíru, vody a lepidla, která se po vytvarování lije do forem a suší.

Oba exponáty jsou ručně kolorované a muzeu je darovala Alena Bohuslavová z Verneřicka.

„Reklamy nejsou bohužel v dobrém stavu. Udělá mi radost, když si je muzeum zrestauruje,“ dodala dárkyně.