Dům naproti žateckému pivovaru, ve kterém má vzniknout po opravě muzeum.

Dům naproti žateckému pivovaru, ve kterém má vzniknout po opravě muzeum. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Muzeum pivovarnictví v Žatci má skluz, pivovar už ale chystá exponáty

  • 1
Opravu zchátralého domu ve svém sousedství připravuje žatecký pivovar, který počítá s tím, že tam otevře Muzeum pivovarnictví. Projekt za 14 milionů korun však nabral roční skluz.

„V současné době se dokončuje dokumentace a připravuje prováděcí rozpočet. Měli bychom je mít do konce listopadu,“ řekla Jana Eisertová ze žateckého pivovaru, jež má výstavbu muzea na starosti (psali jsme zde).

„Poté vyhlásíme výběrové řízení na dodavatele, a když se neobjeví nějaký zádrhel, nejpozději na jaře zahájíme stavbu,“ podotkla.

Stavební práce měly původně začít už letos na jaře, ale vlastník pivovaru – dánská společnost Carslberg – několik měsíců zvažoval, zda k nim skutečně přistoupí a dotaci z regionálního operačního programu ve výši 12 milionů přijme. Kladné rozhodnutí padlo teprve nedávno.

Opravy i déle než rok a půl

Památkově chráněný objekt na rohu Žižkova náměstí a Horovy ulice, který kdysi sloužil jako bytový dům a několik let je opuštěný, je značně zdevastovaný. 

Střešní krytina je poškozená a do objektu zatéká, okna chybí a vnitřek je zpustlý. Opravy potrvají nejméně rok a půl. Pokud ale dělníci zjistí, že statika je poškozena víc, než se nyní jeví, mohou se práce protáhnout.

Přesto pivovar už teď dává dohromady exponáty, které tam vystaví. Expozice přiblíží historii výroby piva přímo v historickém centru královského města Žatec. 

„Nějaké artefakty už máme připravené, další nám lidé nabízejí. Přesná podoba muzea ještě není známá, budeme ji konzultovat s odborníky. Ale představu už máme,“ dodal obchodní ředitel žateckého pivovaru Radek Vincík.