Loni otevřené soukromé muzeum Korea – Merkur v Bezděkově u Žatce získá velmi atraktivní exponát – stíhací letoun MiG-21. | foto: Spolek Letci Žatec

Muzeum u Žatce vystaví stíhačku MiG-21, letoun nejprve projde renovací

  • 0
Loni otevřené soukromé muzeum Korea – Merkur v Bezděkově u Žatce získá velmi atraktivní exponát – stíhací letoun MiG-21. Návštěvníci si ho však budou moci prohlédnout až za několik měsíců, nejdříve totiž musí být zrenovován.

Sovětská nadzvuková stíhačka MiG-21 bude největším exponátem v muzeu. Instituce a spolek Letci Žatec, které za jeho vznikem stojí, se dohodly na dlouhodobé zápůjčce s Vojenským historickým ústavem. Jde o letoun, který létal na zaniklém žateckém armádním letišti.

„Nyní je letoun v hangáru na letišti Macerka. Než ho budeme moci vystavit, musíme ho zrenovovat, protože je v nevyhovujícím stavu. To potrvá několik měsíců. Pak ho převezeme do muzea v Bezděkově,“ popsal František Blahout, člen spolku.

Stíhací letoun, který oživí bezděkovské muzeum, byl vyroben v roce 1966 v moskevském strojírenském závodu Prapor práce. Ve službě byl do 31. srpna 1990. Po vyřazení byl předán do Vojenského leteckého muzea v Praze – Kbelích.

Muzeum v Bezděkově bylo otevřeno loni a představuje příběh zaniklého žateckého armádního letiště, známého také jako Korea. Dnes je na jeho místě průmyslová zóna Triangle. Expozice představuje i československé piloty, kteří bojovali v řadách britského Královského letectva RAF.