Povrchový Důl ČSA se rozkládá nedaleko Litvínova (v pozadí).

Povrchový Důl ČSA se rozkládá nedaleko Litvínova (v pozadí). | foto: KrajemUhlí.cz

Mostecká ČSSD se rozzlobila na Sobotku, že chce zachovat limity těžby

  • 16
Sociální demokraté z Mostecka se chystají na předsedu strany Bohuslava Sobotku. Rozčílilo je, že se postavil za zachování limitů těžby, které jsou jedinou zábranou v rozšiřování důlní činnosti velkolomu ČSA u Horního Jiřetína. Mostecká ČSSD naopak prolomení limitů dlouhodobě podporuje.

"Bereme tento krok pana předsedy jako unáhlený. Právě jsme ho připomínkovali v poslaneckém klubu. Může to být předmětem konfliktu. My ale trváme na svém, chceme těžit dál," řekl mostecký sociálnědemokratický poslanec Josef Tancoš.

Těžební limity

Hranice mezi dobývacím prostorem a okolím, ve kterém jsou zásoby uhlí odepsané. V roce 1991 je vytyčilo usnesení vlády pro uhelné lomy Bílina, ČSA a Nástup - Tušimice. Vláda se tím chtěla zaručit obcím v okolí, že se mohou nerušeně rozvíjet.

Těžaři a někteří politici se dlouhodobě snaží limity zrušit, aby těžba mohla pokračovat i za tyto hranice. Pokud by se to stalo, těžba by na Mostecku mohla zničit město Horní Jiřetín a vesnici Černice.

Sobotka mostecké sociální demokraty nadzdvihl projevem na pondělní konferenci Chytrý zákon pro moderní ekonomiku, kde vystoupil jako zastánce snižování emisí skleníkových plynů. A mluvil také o tom, že ČSSD bude v této souvislosti proti rozšiřování těžby uhlí nejen na severu Čech, ale i v Beskydech.

O obou těchto možnostech uvažuje jeden z návrhů státní energetické koncepce, které momentálně připomínkují jednotlivá ministerstva.

"ČSSD v současné době pracuje na programovém koncepčním dokumentu stanovujícím představu naší strany o vývoji české energetiky v příštích desetiletích. Bude ještě debatován uvnitř ČSSD i s veřejností. Předpokládám ale, že k jeho základním východiskům budou patřit následující teze: územní limity těžby hnědého uhlí budou zachovány a nebude realizována těžba černého uhlí v Beskydech," uvedl Sobotka.

Novotný chce Sobotkovi jeho názory vymluvit

Člen mosteckého výboru ČSSD Karel Novotný si chce se Sobotkou domluvit schůzku a jeho názory mu vymluvit.

"Není to první ani poslední postoj, s nímž se sociální demokraté v Ústeckém kraji neshodnou s vedením v Praze. My jsme pro prolomení, to platí pořád," uvedl Novotný, který se už se Sobotkou utkal například kvůli svému billboardu s textem "Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou?" (Více zde.)

Argumenty severočeských sociálních demokratů jsou prakticky totožné s názory těžařů. Bez prolomení limitů podle nich hrozí na Mostecku velká nezaměstnanost a sociální problémy.

Krajské vedení ČSSD spor hodnotí zdrženlivě. Krajský předseda Arno Fišera jen poznamenal, že centrální pohledy mohou být od těch místních odlišné a že v otázce limitů by mělo rozhodnout krajské referendum.

Sobotkova reakce naopak potěšila odpůrce další těžby. "Vnímám to hodně pozitivně. On se už v minulosti při hlasování o ekologických zákonech rozcházel s většinou lidí v ČSSD," konstatoval místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.