Pohled na severočeský Most

Pohled na severočeský Most | foto: MAFRA

Mostecký magistrát ukončil výkup bytů, lidé většinou nabízeli ty nevhodné

  • 0
Po necelých dvou letech ukončil Most projekt výkupu bytů, které následně nabízel obyvatelům jako sociální bydlení. Za nečekaným krokem stojí minimální nabídka bytů, které by splňovaly podmínky nastavené magistrátem. Radnici se jich do svého vlastnictví podařilo od roku 2019 získat jen osm.

V poslední výzvě zveřejněné loni na podzim radnice nezískala už ani jeden byt. „Ve třetí etapě výkupu bytů obdrželo město čtyři nabídky na prodej bytů s tím, že tři bytové jednotky nesplňovaly požadavky na výkup. Jedna nabídka splňovala požadavky města, ale prodávající během několika dnů svou nabídku stáhl s tím, že byt již prodal,“ uvedl mostecký primátor Jan Paparega (ProMOST).

Původním záměrem města bylo, aby lidé, kteří mají nízké příjmy, dostali bydlení za přijatelné peníze, a zároveň snaha vyčistit město od spekulantů s byty.

„Rádi bychom občanům našeho města zprostředkovali solidní bydlení za přijatelné peníze. Mohou to být jak matky samoživitelky, senioři, ale i navrátilci z vězení nebo oběti byznysu s chudobou. Podmínkou je, že obyvatelé bytů musí řádně platit a dodržovat pravidla,“ řekl při spuštění projektu primátor.

Osm bytů za 3,8 milionu

I bytové jednotky, které město vykupovalo, musely splňovat určité podmínky, jako je třeba velikost a lokalita, či to, že nesmí být zatížené dluhy a musí být hned obyvatelné.

„Most se tím snažil rozšířit vlastní bytový fond a za pomoci dotací z EU vykoupit a opravit další byty pro potřeby sociálního bydlení,“ doplnil Paparega s tím, že za osm bytů zaplatila radnice 3,8 milionu korun.

Jen na první vlnu odkupu přitom magistrát vyčlenil pět milionů a počítal s tím, že částku bude možné i navýšit.

Byty do svého vlastnictví vykupovala od roku 2019 navíc i městská společnost Mostecká bytová. Ke konci loňského roku se jí podařilo získat zhruba 30 bytových jednotek.