Na opravu chátrajícího mostu zatím radnice nenašla peníze.

Na opravu chátrajícího mostu zatím radnice nenašla peníze. | foto: archiv

Most v Benešově se může prolomit. Opozice varuje před druhou Studénkou

  • 4
Most v ulici Sokolský vrch v Benešově nad Ploučnicí, pod nímž vede železnice na Českou Lípu, je ve velmi špatném stavu. Podle opozice je ho třeba dát do pořádku dříve, než se stane neštěstí jako ve Studénce, kde se most zřítil na projíždějící vlak.

Podle dlouholetého projektanta mostů Iva Mádleho, který je ve městě opozičním zastupitelem, je situace tak vážná, že se konstrukce může i prolomit. "Pokud pod mostem zrovna projede vlak, tak si asi dovedete představit, co to znamená," připomněl Mádle železniční neštěstí z roku 2008.

Mádle na most v minulosti udělal revizní zprávu a už před osmi lety od tehdejšího vedení města slyšel, že na opravu půjde milion korun. Jenže žádný milion nepřišel, na most se dodnes nesáhlo a ten dál chátrá.

"Rekonstrukce mostu je více než nutná. Mluví se o ní již mnoho let. Po posledních volbách se spolu s opozičními kolegy snažíme zařadit rekonstrukci mostu mezi investiční priority města, ale neúspěšně," říká další opoziční zastupitel Filip Ušák.

Problémy se stavem mostu připouští i starostka města Dagmar Tesarčíková, byť jeho zanedbanost nevnímá tak dramaticky. "Mostek je ve špatném stavu, nikoli havarijním. Letos jsme ho měli v plánu opravit, požádali jsme o dotaci z fondu kraje a vyčlenili vlastní prostředky na dofinancování," popisuje starostka.

Radnice čeká na víc peněz podle nového zákona

Jenže připravené peníze musela radnice přesměrovat jinam a dotaci 3 miliony z fondu nezískala. Nicméně v žádosti o dotaci velký důraz na získání peněz nekladla - zdůvodnění na poskytnutí peněz se vměstnalo do jediné věty. "Odůvodnění bylo odfláknuté," zlobí se Ušák.

Více než 80 let starý most by se ale měl opravy přeci jen dočkat. Starostka spoléhá, že ji umožní nový zákon o rozpočtovém určení daní, jenž by měl do Benešova přivést víc peněz. "Předpokládám, že rekonstrukci díky tomu zrealizujeme příští rok," uvedla Tesarčíková.

Podle Mádleho je nutná úplná oprava včetně nové nosné konstrukce, ale starostka to vidí jinak. "Při prohlídce mostku nám autorizovaný technik navrhl levnější variantu opravných prací," sdělila. Opozice hodlá na nejbližším zastupitelstvu příslib starostce připomenout.