Takto měl vypadat nový dům pro mostecké sídliště Chanov.

Takto měl vypadat nový dům pro mostecké sídliště Chanov. | foto: Město Most

V Chanově zatím nebudou stavět modulové bydlení, cena je příliš vysoká

  • 14
Vedení Mostu zvažuje jak dál s modulovým bydlením v Chanově. Cena za výstavbu osmnácti bytových jednotek se neplánovaně vyšplhala na více než 35 milionů, což je pro radnici neakceptovatelná částka. Do nových bytů se přitom už letos měli stěhovat nájemníci ze dvou zdevastovaných paneláků.

„Město před časem vyhlásilo zakázku na výstavbu modulového bydlení s 18 bytovými jednotkami s předpokládanou hodnotou 30 milionů korun. Nejnižší podaná nabídka však byla 35,5 milionu korun bez DPH,“ sdělil mostecký primátor Jan Paparega (ProMOST) s tím, že kvůli vysoké ceně město veřejnou zakázku zrušilo a nyní se bude zabývat myšlenkou, co dál.

Dům bude stát na zatím volném prostranství ve východní části sídliště a má se stát adekvátním náhradním bydlením za domy, které zde Most plánuje v budoucnu zbourat kvůli jejich špatnému technickému stavu.

Výstavba jedné bytové jednotky ve známé sociálně vyloučené lokalitě by nyní městskou pokladnu vyšla i s daní na více než dva a čtvrt milionu korun. Úplně původní odhady však počítaly s cenou zhruba o milion nižší.

Vedení města teď začne hledat možnosti, jak výstavbu modulů zlevnit. I kvůli ekonomické situaci, kdy městské rozpočty přichází o peníze, totiž nechce do několika nových bytů v Chanově investovat desítky milionů korun.

Pokud však brzy nenajde ekonomičtější variantu, celou akci zřejmě zruší a přikloní se k variantě rekonstrukce části zdejších bytů.

Do modulů se měli už během letošního roku stěhovat hlavně nájemníci dvou chanovských panelových bloků, které jsou již v dezolátním stavu. A i podle vedení města v nich bude velmi obtížné zahájit další topnou sezonu.

„S odborem městského majetku chceme nyní zanalyzovat kolik bytů je na sídlišti na hranici životnosti. O kolik rodin by bylo třeba se postarat a jestli nejde v místě zadaptovat nějaké jiné bytové jednotky, kam by se mohli přestěhovat,“ doplnil náměstek mosteckého primátora Marek Hrvol (ProMOST) s tím, že situací se budou radní zabývat na svém červnovém jednání.

17. září 2020