Studie nového kulturního domu Repre

Studie nového kulturního domu Repre | foto: Magistrát města Mostu

Mostecká radnice si nechá poradit, jak citlivě opravit kulturní dům

  • 2
Za pět minut dvanáct se začalo vedení Mostu zabývat otázkou, jak opravit kulturní dům Repre tak, aby byla změna citlivá pro okolí a aby vynikl silný charakter budovy. Odborníci sice přes dvě roky nabádali radnici, aby na rekonstrukci vyhlásila architektonickou soutěž, to se ale nikdy nestalo.

„Chtěli jsme tedy, aby alespoň výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace rekonstrukce nebylo o ceně, ale aby hlavní roli hrála odbornost. Opět jsme neuspěli,“ říká pedagožka a ilustrátorka Jana Jungmannová, jedna z iniciátorů architektonické soutěže.

Výběrové řízení nakonec loni vyhrála díky nejnižší nabídnuté ceně 17,7 milionu korun litvínovská společnost Artech. K této částce už ale mostečtí radní na svém posledním zasedání přidali další více než milion korun.

Návrh řešení rekonstrukce kulturního domu předložený Artechem však odbornou veřejnost utvrdil v myšlence, že nevypsání architektonické soutěže byla chyba. Nově navržené přístavby budovy totiž prý zcela změnily původní myšlenku stavby. 

Podle renomovaného architekta a odborníka na normalizační stavby Ondřeje Beneše je budova Repre jedinečná právě proporcemi a gradací svých jednotlivých objemů korunovanými kupolí planetária. Fantastické jsou podle něj odlesky od vodní hladiny, kterou je tu vše podtrženo. Ty by nyní zanikly.

A přestože si právě Ondřeje Beneše přizvalo už v březnu město ke konzultacím, jak rekonstrukci řešit, teprve nyní se díky iniciativě mostecké zastupitelky a senátorky Aleny Dernerové podařilo poprvé sjednat jeho setkání s primátorem Mostu a zástupci Artechu.

„K situaci kolem Repre jsem se dostala až na poslední chvíli, kdy se ke mně dostaly informace od odborníků, které mě docela znepokojily. Měla jsem obavu z toho, že by rekonstrukce budovy, která zde v tom nejlepším smyslu reprezentuje určitou dobu, nerespektovala původní myšlenky architekta Mojmíra Böhma,“ uvedla senátorka.

Je podle ní potřeba, aby město vzalo na vědomí i názory odborníků. Dernerovou oslovila právě skupina kolem Jany Jungmannové.

Nové řešení má být citlivější pro okolí

„Jak kulturní centrum, tak výstavba realizovaná zejména od počátku 70. let je v Mostě stále nedokončená, působí nezabydleně. I proto je nyní velmi důležité definovat kvality a hodnoty domu včetně veřejných prostor, okolo nichž by se centrum mělo rozvíjet. Repre je mimořádná občanská stavba. Patří k těm mosteckým stavbám, které jsou završením centra i celého Mostu,“ popsal Beneš. 

Spolu s Artechem se chce pokusit připravit možnost přepracování současného konceptu tak, aby řešení bylo pro okolí citlivější a aby mohl vyniknout silný charakter budovy. 

„Je důležité předložit smysluplný podklad, na jehož základě by mělo vedení města možnost rozhodnout o dalším postupu – ve hře je tu příliš mnoho,“ zhodnotil situaci architekt. 

„Pokud totiž na sebe nebudou jednotlivé stavby v srdci Mostu logicky navazovat, bude jeho centrum stále působit vybydleným dojmem,“ dodává Beneš.

„Plno věcí se musí ještě vyjasnit. Architekt Beneš se spolu s naším městským architektem vyjádřil k rozpracovanosti projektové dokumentace od Artechu. Stále jsou tu nějaké věci, které mohou být k diskusi,“ vyjádřil se primátor Jan Paparega.