Městská knihovna v Mostě, na jejíž střeše jsou včelstva.

Městská knihovna v Mostě, na jejíž střeše jsou včelstva. | foto: Tomáš Ondrášek

Nechte knihovnu na jejím místě, žádá opozice Most a chystá protest

  • 0
Demonstrovat za zachování městské knihovny v současné budově chtějí mostečtí opoziční zastupitelé z uskupení Piráti a Zelení pro Most. Nelíbí se jim plán vedení města přestěhovat knihovnu do kulturního domu Repre, jehož nákladná rekonstrukce má začít už příští rok.

Obávají se, že budovu z roku 1985 čeká v budoucnu stejný osud jako jiné opuštěné budovy v Mostě, a to chátrání či demolice.

„Demonstraci 19. listopadu pořádáme proto, jelikož se domníváme, že současná budova nejvíce vyhovuje potřebám knihovny,“ sdělil opoziční zastupitel Adam Komenda.

„Budova mostecké knihovny byla první budovou v Československu, která byla po roce 1945 postavena výhradně a jenom pro knihovnické účely,“ doplnil Komenda.

Před několika týdny spustili proti stěhování knihovny i petici, kterou dosud podepsalo kolem tisícovky obyvatel a již chtějí vedení města předat v listopadu či v prosinci.

Nic na tom nemění ani skutečnost, že část podpisových archů ve vstupní hale mosteckého magistrátu někdo minulý týden odcizil.

„Takovéto neférové kroky nás ale nezastaví a v boji za zachování knihovny budeme pokračovat i nadále,“ doplnil Komenda.

O tom, že se má do zrekonstruovaného Repre knihovna přestěhovat, hovořilo vedení Mostu poprvé již v roce 2017. Na řešení využití prázdné budovy knihovny je podle radních zatím dost času.

„Samotná rekonstrukce Repre bude hotová možná v roce 2022 či 2023. Hovoříme tedy o nějakém čtyřletém až pětiletém prostoru, kdy se můžeme bavit, jak naložit s budovou knihovny,“ sdělil před časem primátor Jan Paparega (ProMOST).

Podle radnice je budova knihovny stavebně zastaralá

„Stávající budova knihovny je stavebně zastaralá a energeticky je její provoz velmi náročný. Objekt není tepelně izolovaný, takže aby se prostory alespoň trochu vytopily, spotřebuje se velké množství tepelné energie,“ připomíná mluvčí magistrátu Klára Vydrová.

„Budova knihovny je v tristním technickém stavu a její rekonstrukce by si vyžádala téměř 400 milionů korun. V souvislosti s náklady, které nás bude stát Repre, je velmi nepravděpodobné, že bychom v řádu dalších stamilionů investovali do této budovy,“ vysvětluje Paparega.

„V případě rekonstrukce stávajícího objektu knihovny by došlo k jejímu přestěhování do nějakého provizoria, a to s časovým odhadem na dva až tři roky. V menších prostorách by se pak musely omezit či zrušit některé služby a akce pro veřejnost,“ dodává primátor s tím, že by vedlo k nižšímu zájmu o knihovnu jako o instituci.