Charita koupila a opraví zchátralé mostecké kasárna, bude v nich bydlení pro...

Charita koupila a opraví zchátralé mostecké kasárna, bude v nich bydlení pro seniory. | foto: Zuzana Mendlová, MF DNES

Charita opraví zchátralé mostecké kasárna, bude v nich bydlení pro seniory

  • 5
Nové bydlení pro seniory a lidi se zdravotním postižením chystá v jednom z objektů někdejších kasáren Charita Most. Roky nevyužívaný dům koupila od soukromého majitele na jaře a vedle pobytových chce v blízké budoucnosti v budově nabízet i další pečovatelské a ošetřovatelské služby.

Většinu nákladů rozsáhlé rekonstrukce objektu by měla pokrýt dotace.

„Momentálně se zpracovává projektová dokumentace, která určí počet lůžek i náklady na opravu. Dokumentace by měla být hotová koncem listopadu, teprve pak budeme žádat o dotace, zřejmě evropské. Pokud se zadaří, v což pevně věříme, tak poté proběhne výběrové řízení na zhotovitele,“ uvedla ředitelka Charity Most Eva Čenkovičová.

Pro organizaci to podle ní bude velká výzva. Stavbu s číslem popisným 1285, která sloužila pro vojenské mužstvo a poslední roky byla prázdná, totiž kupovala narychlo a stejně narychlo řeší i opravu.

„Víme ale, do čeho jdeme. Máme už s podobnými projekty zkušenosti, kompletně jsme zrekonstruovali třeba speciální školu v litvínovském Janově,“ podotkla Čenkovičová.

Kromě střechy, která byla už před časem udělána nová, je v památkově chráněné budově potřeba udělat zcela nové i vše ostatní. Momentálně je nutné vyřešit přívody elektřiny, provizorní svody vody ze střechy a odčerpávání vody ze sklepů.

Pokud půjde vše podle plánu, mohla by rekonstrukce začít příští rok. Celkem by zde mohlo pobývat kolem 25 až 30 klientů. Jasnější číslo určí právě až projektová dokumentace. Uživateli nového domova mají být jak senioři, tak zdravotně postižení, bez rozdílu věku.

„Jsme v kontaktu s krajem i městem Most, abychom zkoordinovali konečné zaměření našich služeb. Například kapacity domů pro péči o zdravotně postižené, hlavně s mentálním postižením, nejsou stále uspokojivé a tyto služby jsou potřeba,“ upozornila Čenkovičová s tím, že cílovou skupinu klientů určí právě jednání s oběma institucemi.

Domov pro seniory by měl být dalším střípkem mezi službami, které Charita Most zajišťuje. V Ústeckém a Libereckém kraji vedle pečovatelských služeb už provozuje také různá nízkoprahová centra, azylové domy či sociální poradny.