Mostecký fotbalový klub šel ke dnu za vedení Petra Kabíčka (na fotce při příležitosti oslav 100 let klubu vpravo).

Mostecký fotbalový klub šel ke dnu za vedení Petra Kabíčka (na fotce při příležitosti oslav 100 let klubu vpravo). | foto: MF DNES

Most prodá akcie fotbalového klubu, nechce s ním mít nic společného

  • 2
Mostecká radnice se chce zbavit akcií, které drží ve fotbalovém klubu FK Baník Most. Klub vlastní město společně s firmou SIAD, jíž chce radnice svůj podíl za 11 milionů korun prodat. Klub se dlouhodobě topí v dluzích.

Pokud by SIAD od Mostu 68 kusů akcií odkoupil, znamenalo by to definitivní rozchod partnerů v nyní zadluženém klubu. SIAD už předběžně s odkupem souhlasil, ale otazníkem zůstává, zda akceptuje nabízenou cenu.

"Nikdo neví, jak bude reagovat druhá strana," upozornila náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková. Cenu, již chce město za akcie dostat, schválili jen radní, potvrdit ji musí i zastupitelé.

Osmašedesát akcií dostal Most v roce 2000 jako protihodnotu za nemovitosti, které tehdy do společného klubu vložil v podobě fotbalového stadionu, tedy pozemků i budov. Nominální cena jedné akcie byla 10 tisíc korun.

Klub šel ke dnu za šéfa Petra Kabíčka

 Jak nyní město došlo k částce 11,3 milionu korun, které za akcie požaduje?

"Je to na základě znaleckého posudku. Znalec částkou ocenil hodnotu nemovitostí, které naši předchůdci do klubu vložili. Takovou cenu by dnes nemovitosti měly," vysvětlil Karel Novotný, náměstek primátora, který město v klubu naposledy zastupoval.

Akcie jsou teď už to jediné, co město a SIAD spojuje. Někdejší Baník skončil v likvidaci, 2. ligu hraje nástupnický oddíl s názvem FK Baník Most 1909. Zástupci Mostu dlouhodobě upozorňovali na špatné vedení klubu managementem vedeným Petrem Kabíčkem. Kvůli podivné zástavní smlouvě vznikl dluh za 150 milionů korun, bývalý klub zkrachoval a město už nemá šanci získat zpět nemovitosti, které do něj vložilo.

Radní si nechali udělat analýzy, zda má město dál zůstat ve společnosti, kde má SIAD většinový podíl, nebo ji opustit. To by se stalo právě prodejem akcií. "Závěr právníků byl jasný. Za současné situace je ekonomicky rizikové, aby město dál ve společnosti setrvávalo," uvedl Novotný.