Kontejnerové "čunkodomky" ve vsetínské části Poschla na fotce z roku 2016.

Kontejnerové "čunkodomky" ve vsetínské části Poschla na fotce z roku 2016. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Most chce v Chanově postavit modulové bydlení inspirované Čunkem

  • 46
Most chce přeměnit sídliště Chanov, obývané převážně Romy, v místo s modulovým bydlením ve stylu kontejnerových domů ve Vsetíně. Realizace projektu v sociálně vyloučené lokalitě na okraji města je v plánu v první polovině příštího roku.

Budoucnost chanovského sídliště už potřetí řešila pracovní skupina, která má pomoci zlepšit situaci s bydlením ve vyhlášené sociálně vyloučené lokalitě u Mostu.

Zatímco vedení města a většina členů pracovní skupiny je pro výstavbu modulových objektů (tzv. čunkodomků známých ze vsetínské lokality Poschlá, které nechal před dvanácti lety postavit tehdejší tamní starosta Jiří Čunek), zástupci zdejších Pirátů a Zelených by s Chanovem a sociálně vyloučenými lokalitami naložili jinak.

„Navrhovali jsme nechat opravit bloky číslo 6 a 10 a do nich nastěhovat obyvatele posledních bytů z bloku 3, který plánuje radnice nechat zbourat. Bohužel náš návrh nikdo nevyslyšel,“ neskrýval při schůzce rozhořčení opoziční zastupitel a člen pracovní skupiny Luděk Prošek (Piráti a Zelení pro Most).

Podle Proška by mohla rekonstrukce obou bloků, na niž mělo vedení města již v roce 2010 zpracovanou projektovou dokumentaci, ušetřit peníze za demolice a za výstavbu modulových domů.

„Výstavba modulového bydlení je z našeho pohledu zbytečně drahá. Náklady na jeden byt se pohybují kolem 1,2 milionu korun, což nám přijde dost vysoko na to, že v Mostě koupíte byt za dvě stě tisíc,“ říká Prošek, kterému se nelíbí ani to, že do pracovní skupiny nebyli přizváni zástupci chanovských Romů, jichž se to bezprostředně týká.

S fungováním vsetínské lokality, která je ale o mnoho menší než Chanov, se již v březnu seznámilo vedení Mostu. A neskrývá nadšení z jejího fungování. „Byl jsem překvapen dispozicí v tomto typu bydlení, které nabízí důstojné podmínky pro jeho obyvatele,“ řekl po návštěvě primátor Jan Paparega (ProMOST).

Vsetínské domy mají své domovníky, kteří hlídají čistotu a jde zároveň o asistenty prevence kriminality. Nájemníci tu dostávají smlouvy jen na krátkodobé pronájmy a jakmile se jim začne kumulovat dluh, musí byt bez opustit.

21. října 2016

„Na bytech tak váznou minimální dluhy, ačkoli nájmy jsou z pohledu Mostu ve Vsetíně o dost vyšší. Nájem za metr čtvereční tam je 74 korun, zatímco v Chanově nájemníci platí od 25 do 40 korun,“ uvedl již před časem primátor s tím, že i po dvanácti letech provozu jsou domy stále v dobrém stavu.

Primátor proto předpokládá, že by Most mohl v Chanově přijmout podobná pravidla pronájmu, jaká jsou nastavená pro obyvatele domků ve Vsetíně.

V první vlně plánuje Most vystavět dvacet bytů. Ještě letos by tak měla proběhnout projekční příprava, aby se už v první polovině příštího roku mohli do nových bytů nastěhovat první nájemníci. Mezi nimi by měli být hlavně současní nájemníci chanovského bloku číslo 3, který plánuje město poslat k zemi.

V Chanově, kde žije podle odhadů kolem tisícovky obyvatel, by mělo jít od roku 2013, kdy byl zbourán zdevastovaný dům číslo 12, už o čtvrtý stržený panelák. Jeho demolici už mělo město naplánovanou na letošní rok, ale kvůli podmínkám dotace ji zatím muselo odložit.

O tom, jak se bude situace v Chanově vyvíjet, se však bude ještě dál jednat. Další schůzka pracovní skupiny, která se zabývá i nastavením pravidel pro chystané výkupy bytů v dalších částech města a jejich přestavbou na byty sociální, bude v květnu.