Lidé podepisují v areálu SK Baník Modlany petici proti výstavbě hal za vesnicí...

Lidé podepisují v areálu SK Baník Modlany petici proti výstavbě hal za vesnicí Suché v katastru Modlan. (25. května 2020) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Obří sklady rodiny politika Bendy dostaly den před volbami zelenou

  • 66
Krajský úřad Ústeckého kraje dal zelenou výstavbě šesti obřích železobetonových skladovacích hal v blízkosti obcí Modlany a Rtyně nad Bílinou na Teplicku. Rozhodnutí padlo jen den před krajskými volbami.

Přestože v rámci posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) dorazilo k záměru více než 1 400 nesouhlasných vyjádření, vydal úřad závazné souhlasné stanovisko k řízení EIA, které je platné po dobu příštích 7 let.

„Byly vypořádány všechny připomínky a od zpracovatele posudku bylo navrženo souhlasné stanovisko. Proto jsme ho převzali,“ vysvětlila Monika Zeman, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu.

„Je to rozhodnutí úřadu a pokud si dobře pamatuji, rada Ústeckého kraje k tomu doporučení nedala,“ okomentoval rozhodnutí hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Přestože úřad vydal souhlasné stanovisko, společnost PH-Real, která vlastní pozemky, kde mají haly stát, to nepovažuje za své vítězství. A to především kvůli tomu, že úřad zároveň stanovil celkem 21 podmínek, které musí být dodrženy.

„Že je závazné stanovisko kladné se dalo čekat, protože jsme splnili všechny požadavky a zákonem stanovené podmínky. Co jsme ale vůbec nepředpokládali, je ten bezprecedentní počet podmínek a z technického hlediska omezujících požadavků,“ řekl k rozhodnutí úřadu Jan Benda, člen představenstva společnosti PH-Real.

„Popravdě zvážíme, jestli jsou nějaké právní možnosti se proti tomu bránit. Tolik podmínek v podobných areálech v České republice nikdy stanoveno nebylo a v tomto kontextu to tedy nepovažujeme za úspěch,“ dodal Benda.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Spokojení s rozhodnutím úřadu logicky nejsou ani odpůrci záměru. „Kraj vydal souhlasné stanovisko k procesu EIA, ale bude se pokračovat územním a dále stavebním řízením. Určitě budeme dál bojovat za to, aby tu ty haly nestály. Nechceme je tady. Ještě to není konečná,“ podotkl Roman Čech, předseda spolku Periferní vidění.

Ten proti uvedenému záměru bojuje už od samotného začátku, tedy od roku 2017, stejně jako obce Modlany a Rtyně nad Bílinou, jejichž katastrálních území se výstavba hal „na zelené louce“ v blízkosti přivaděče k dálnici D8 dotýká.

„Všemi dostupnými právními kroky budeme pokračovat v tom, aby se ty haly nestavěly. Přes 1 400 lidí napsalo, že se záměrem nesouhlasí a kraj to stejně schválí. Musí tam být obrovská lobby,“ myslí si starosta Modlan Lukáš Bartoň.

Haly mají mít plochu přes 110 tisíc metrů čtverečních

Podle Romana Čecha z Periferního vidění je zarážející, že krajský úřad vydal souhlasné stanovisko den před startem krajských voleb.

Narážel tím na fakt, že bratrem Jana Bendy z PH-Real je podnikatel a někdejší vlivný politik ČSSD a NS-LEV21, který v minulých krajských volbách neúspěšně kandidoval za Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (DSSS) a v roce 2017 vedl její kandidátku v Libereckém kraji. Nyní se chce do krajské politiky vrátit, když zase kandiduje za ČSSD.

Podle Jana Bendy ale nemá jeho bratr Petr s firmou PH-Real a zmíněným záměrem nic společného. Jméno Petr Benda je sice uvedeno v obchodním rejstříku společnosti u člena dozorčí rady, jde však o otce obou zmíněných mužů.

„Bratr je v politice dlouho a absolutně vylučuji jakoukoliv souvislost s tímto záměrem. Tohle ani není politická věc, vždyť rozhodují orgány státní správy v přenesené působnosti,“ odmítl souvislost Jan Benda.

PH Park má stát 14 kilometrů jihozápadně od Ústí nad Labem, na návrší severně od silnice I/63, tzv. teplického přivaděče k dálnici D8.

Haly mají zaujmout plochu přes 110 tisíc metrů čtverečních a mají sloužit ke skladování a lehké výrobě. Vzniknout zde má i dopravní infrastruktura a 700 parkovacích míst.

Proti záměru dlouhodobě bojují i obyvatelé okolních obcí, v Modlanech v květnu přišlo vyjádřit svůj nesouhlas s výstavbou hal 150 lidí, kteří proti němu podepisovali petici. O měsíc později pak proběhlo v Teplicích veřejné projednání záměru, kam přišly další desítky lidí. 

24. června 2020