(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Mladík surově napadal stařenky a děti, u soudu mu hrozí až deset let

  • 9
Ústecký krajský soud začal projednávat případ sedmnáctiletého násilníka, který surovým způsobem přepadával obyvatele Krupky na Teplicku. Vybíral si bezbranné oběti - děti a starší ženy. Soud ho může poslat za mříže až na deset let.

"Ne, ne, nebudu mluvit," kroutil hlavou na chodbě soudu. Jeho jméno redakce MF DNES zná, ale nesmí ho prozradit, protože své zločiny páchal v době, kdy byl mladistvý a stále ještě není plnoletý. Ze stejných důvodů nesměla veřejnost ani média do jednací síně.

Obžalovaný přišel k soudu se svou matkou. "Je to katastrofa," reagovala stroze žena na dotaz, co říká na otřesné popisy loupeží v obžalobě. Její syn se policii ke všemu přiznal, důvody, motivy a detaily ale nesdělil a odmítl vypovídat.

Loupeže páchal v Krupce předloni, kdy mu bylo teprve patnáct. V dubnu napadl třeba ženu, jíž bylo tehdy 79 let. S peněženkou v ruce si šla dobít kredit do mobilu.

"Oslovil mě mladík, ptal se na cestu do Soběchlebů, hned do mě strčil," vypověděla. O peněženku, v níž bylo osm stovek, se s ženou chvíli přetahoval, než se mu ji podařilo vytrhnout a utéct.

Dva měsíce nato zaútočil na jedenáctileté děvče. "Nejprve si chtěl zavolat z mého mobilu. Odmítla jsem. Tak se ptal, kolik je hodin. Když jsem telefon vytáhla, chytil ho, a když jsem ho nechtěla pustit, kroutil mi rukou. Bolelo to, takže jsem mobil pustila a on utekl," popsala dívka. Útočník obratem telefon prodal, policie ho nalezla a dívce vrátila.

Seniorku vláčel po zemi

Pár dní poté přiběhl k sedmašedesátileté ženě, zezadu do ní beze slova strčil, strhl ji na zem, smýkal s ní po zemi a nakonec jí vytrhl kabelku s peněženkou a platebními kartami. Šokované ženě zůstalo v ruce jen jedno ucho tašky.

Než stačila karty zablokovat, zločinec vybral 5 500 korun. Žena se z útoku dodnes vzpamatovává. Kromě odřených kolen a dlaně totiž utrpěla komplikovanou zlomeninu v lokti, kterou stále léčí.

V červenci se vrhl na další oběť. Sousedce z ulice Dukelských hrdinů, kde bydlí, se s jednadvacetiletým komplicem snažil ukrást peněženku z kabelky. Šestašedesátiletá žena začala křičet a snažila se před nimi ukrýt v domě.

Chtěla zavřít vchodové dveře, ale zločinci se s ní o ně přetahovali. Jeden strčil do dveří nohu a otevřel je. Pak vytáhli nůž a pokusili se zezadu přeříznout ucho kabelky, žena se ale ubránila. Vnuk napadené pak útočníky zahnal.

Mladistvému hrozí za loupeže, při nichž jednu z obětí vážně zranil, vězení až na deset let. Jeho komplic může strávit ve vězení stejnou dobu.