Budova městské knihovny v Mostě, odkud ji chce vedení Mostu přestěhovat.

Budova městské knihovny v Mostě, odkud ji chce vedení Mostu přestěhovat. | foto: Tomáš Ondrášek

Proti přestěhování mostecké knihovny vznikla petice i protestní akce

  • 1
Proti stěhování městské knihovny v Mostě z její současné budovy protestovalo v úterní podvečer několik desítek lidí. Akci svolalo uskupení mosteckých Pirátů a Zelených, které chce plánovanému přesunu knihovny zabránit. Vznikla i petice, kterou od poloviny října podepsalo již více než 1 100 lidí.

„Chtěli bychom dosáhnout toho, aby město ponechalo knihovnu v současných prostorech a zrekonstruovalo je,“ řekl jeden z organizátorů protestů a opoziční zastupitel Adam Komenda (Piráti).

Protestující poukazovali na jedinečnost stavby z roku 1985 i na to, že hrozí její chátrání.

Vedení Mostu však nepřipouští jinou variantu než přestěhování knihovny do kulturního domu Repre, jehož nákladnou rekonstrukci za zhruba půl miliardy korun chystá už na příští rok.

„Budova knihovny je v tristním technickém stavu a její rekonstrukce by si vyžádala téměř 400 milionů korun,“ zdůvodnil primátor Mostu Jan Paparega (ProMOST).

„Město Most má již v současné chvíli zpracovanou projektovou dokumentaci v hodnotě 20 milionů korun na rekonstrukci Repre,“ doplnil Paparega.

Kulturní dům Repre v centru Mostu je v současné době z velké části nevyužívaný. Od sestěhování několika kulturních institucí do jednoho centrálního prostoru si mostecká radnice slibuje oživení městského středu.

O tom, že se má do zrekonstruovaného Repre knihovna přestěhovat, hovořilo vedení Mostu poprvé již v roce 2017. „Samotná rekonstrukce Repre bude hotová možná v roce 2022 či 2023,“ sdělil před časem primátor.