Domov Alzheimer v Mostě vznikl přestavbou zanedbaného domu a nabízí až pro 96 lidí nejen ubytování a jídelnu, ale i drobné služby, jako je praní či žehlení prádla.

Domov Alzheimer v Mostě vznikl přestavbou zanedbaného domu a nabízí až pro 96 lidí nejen ubytování a jídelnu, ale i drobné služby, jako je praní či žehlení prádla. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Lidé s demencí mají v Mostě nový domov, vznikl přestavbou zanedbaného domu

  • 2
Nové zařízení pro nemocné s Alzheimerovou chorobou a dalšími formami stařecké demence s kapacitou 96 lůžek vzniklo v Mostě přestavbou zanedbaného bloku číslo 60. Domov Alzheimer, který provozuje stejnojmenná společnost, má zlepšit situaci pacientů s tímto postižením v Mostě a okolí.

Právě v Mostě a okolí byly doposavad v takto specializovaných ústavech  k dispozici pouze zhruba tři desítky míst.

První klienti by měli začít nové zařízení využívat na přelomu února a března. „V tuto chvíli máme zajištěných dvacet zaměstnanců, kteří se v první fázi budou starat o 31 klientů,“ uvedl ředitel domova Zbyněk Gembiczki

„Později, jak se bude navyšovat počet personálu, budeme přijímat i další klienty,“ dodal Gembiczki s tím, že již teď zařízení eviduje zhruba 45 až 50 dalších žádostí o umístění klientů.

Při plné kapacitě domova by v něm mělo pracovat na 70 zaměstnanců. Za svůj pobyt by měli klienti platit částku odpovídající vyhlášce, což je 380 korun na den.

„Cena zahrnuje pobyt, jídlo i drobné služby, jako je praní nebo žehlení prádla,“ doplnil ředitel Gembiczki.

Podle původních plánů z roku 2013 mělo za 45 milionů korun vzniknout pouze 31 lůžek. Nakonec ale kapacita zařízení vzrostla na 96 lůžek a celkové náklady se vyšplhaly na 90 milionů.

„Po přehodnocení situace a konzultaci s odborníky došlo k přepracování projektu. Veškeré finance na výstavbu domova pokryly výnosy z privatizace bytového fondu z let 2009 až 2011,“ sdělil Jaroslav Kudrlička, ředitel společnosti Mostecká bytová, jejímž vlastníkem je město a která byla investorem akce.

To, že nebude problém zvýšenou kapacitu brzy naplnit, potvrzuje i ředitel Podkrušnohorských domovů sociálních služeb v Dubí Jaroslav Zeman.

„V našem zařízení máme 200 míst pro lidi s Alzheimerovou chorobou a v převisu máme stále kolem 20 až 30 žádostí, kterým nedokážeme okamžitě vyhovět, plus dalších až 30 klientů v počáteční fázi nemoci, kdy nepotřebují nutně hospitalizaci, ale docházejí pravidelně do našeho ambulantního centra,“ podotýká Zeman.