Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Litoměřice odpustí dluh těm, jejichž rodiče kdysi neplatili za odpad

  • 3
Téměř devíti stovkám mladých lidí odpustí litoměřická radnice jejich dluh vůči městu. Vznikl totiž vinou jejich rodičů a zákonných zástupců, kteří za ně v minulosti neuhradili poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Dlužná částka včetně penále činí přibližně 900 tisíc korun.

„Rozhodli jsme pro tento krok kvůli přílišné tvrdosti právního předpisu. Děti za chování svých rodičů nebo opatrovníků přece nemohou,“ vysvětluje litoměřický místostarosta Karel Krejza.

Největším problémem byl dlouho fakt, že poplatníkem nebyl rodič, ale sám nezletilý. To se změnilo v loňském roce, kdy od 1. ledna mohl být poplatek vyměřený jen zákonnému zástupci.

„Zůstaly však nevyřešeny staré případy posuzované podle dřívější právní úpravy, kdy poplatníkem byl pouze nezletilý,“ upozorňuje Martina Skoková z kanceláře litoměřického starosty.

Těmi se začal zabývat Ústavní soud a uznal, že je nezákonné žádat od nezletilých proplacení dluhu, který nevznikl jejich vinou.

Konkrétně v Litoměřicích nebude úřad vymáhat peníze od 888 mladých obyvatel. „Všem jsme se rozhodli dluh prominout hromadně,“ upřesnil Krejza.