Studentka teplického gymnázia Eman Ghaleb.

Studentka teplického gymnázia Eman Ghaleb. | foto: archiv Eman Ghaleb

Vyhoďte muslimskou studentku, chodí maily řediteli teplického gymnázia

  • 2714
Vyhoďte z gymnázia muslimskou studentku, představuje nebezpečí pro ostatní žáky. Desítky mailů s touto výzvou zaplavily mailovou schránku ředitele teplického gymnázia. Ten však vyloučení kohokoli na základě víry považuje za nemyslitelné.

V centru dění se proti své vůli opět ocitla studentka 2. ročníku teplického gymnázia Eman Ghaleb. Do povědomí veřejnosti se dostala jako spoluorganizátorka úklidu po arabských klientech lázní (psali jsme o tom zde).

Lidé vyzývají ředitele gymnázia k jejímu vyloučení prostřednictvím dopisu, který koluje po sociálních sítích.

„Jsem Čech a bojím se o svou zem. Nerad bych, aby mé děti byly ohrožené muslimy a islámem. Vaši školu navštěvuje muslimka Eman Ghaleb, která na sociálních sítích a mediálně propaguje svou víru,“ stojí v dopise, jehož pisatel soudí, že 17letá dívka představuje nebezpečí pro ostatní studenty.

Ředitel gymnázia Zdeněk Bergman za studentkou stojí. Nechápe naopak nenávistné kampaně, které se objevují v souvislosti s jejími aktivitami, nebo jež provázely například loňský „muslimský víkend“ na gymnáziu.

Je to slušné a bystré děvče, říká ředitel

„Eman Ghaleb je slušné a bystré děvče. Na podzim 2015 jsem jí udělil pochvalu ředitele školy za dobrovolnickou práci přispívající ke klidnému soužití s arabskými návštěvníky teplických lázní. Z toho je snad zřejmé, jak o ní smýšlím,“ uvedl Zdeněk Bergman.

Vyloučením studentky má ředitel Bergman podle pisatelů mailů prokázat své vlastenectví. Patrně i kvůli pořádání loňského muslimského víkendu je opakovaně označovaný za zrádce národa.

„Kritici se ale nenamáhají zjišťovat fakta, a tak neví, že jsme spolupořadateli týdnů židovské kultury Teplický cimes, že zrovna nyní je v aule gymnázia výstava Židé v boji a odboji, že jsme pořádali vietnamské dny nebo že k nám do školy zveme představitele křesťanských církví,“ poznamenal Bergman.

Dodal, že orientace v oblasti náboženství patří ke všeobecnému vzdělání.

„Přicházejí mi i děkovné maily, které povzbuzují a chválí, že jdeme na naší škole správnou cestou. Bohužel těch plných nenávisti, pomluv, nesmyslů a nadávek je o dost víc,“ dodal ředitel.

Asi skončím v kamenolomu, reagovala s nadhledem dívka

Samotná Eman Ghaleb bere kampaň proti své osobě stejně jako všechny předchozí invektivy s humorem. „Ach jo, co budu dělat? Moje budoucnost se blíží k the end! Asi skončím v kamenolomu,“ napsala na Facebooku.

Podporou jsou dívce, jež se do Česka přestěhovala v pěti letech z Jemenu, kromě rodiny a přátel i desítky neznámých lidí, jež jí žádají o přátelství a vyjadřují sympatie.

Nedávno jí třeba napsala Zohar Gershem z Izraele a ocenila její boj proti nenávisti.

„Nikdy jsem si nepředstavovala, že budu psát muslimce, ale cítím tvou bolest. Cením si toho, že i přes to dále bojuješ se zlem,“ povzbudila ji pisatelka.