Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soud začal rozplétat kauzu údajných miliardových machinací v ROP Severozápad

  10:57
Ústecký krajský soud začal řešit obří případ údajných machinací při rozdělování evropských dotací v rámci ROP Severozápad. Obžalovaných je 27 lidí – politiků, podnikatelů či úředníků včetně například někdejších hejtmanů. Podle státního zástupce se kauza týká projektů za více než 14 miliard korun.

Kvůli počtu účastníků soudního procesu probíhá hlavní líčení v budově Okresního soudu v Litoměřicích, která disponuje velkou jednací síní. 

Jednání mělo začít v devět hodin, nakonec se ale dveře jednací síně otevřely až krátce před desátou hodinou. Účastníci se před zahájením museli tísnit na chodbě. Poté zabralo spoustu minut usazování obžalovaných a jejich obhájců.

Z 27 obžalovaných jich nedorazilo pět. Každý ale požádal o konání v nepřítomnosti a senát jim vyhověl.

Nejdříve se ještě ozval jeden z advokátů Jiří Schüller, jenž zastupuje bývalého náměstka hejtmana Karlovarského kraje Petra Navrátila. Chtěl z případu vyloučit předsedu senátu Jiřího Blažka s tím, že je podle něj podjatý. Senát to ovšem odmítl.

Poté si slovo vzal Daniel Volák, advokát Jiřího Šulce. Někdejší hejtman Ústeckého kraje k soudu nepřišel ze zdravotních důvodů. Volák požádal, aby byl jeho případ vyloučen k samostatnému projednání. Předseda senátu Blažek k tomu řekl, že návrh zváží.

Samotné čtení obžaloby tak začalo až v 11 hodin. Kvůli její rozsáhlosti bude pokračovat i zítra. Teprve pak začnou vypovídat obžalovaní.

S novináři se dnes příliš bavit nechtěli. „Jsem nevinnej,“ prohodil pouze ve spěchu při začátku polední pauzy Daniel Ježek. 

Výjimkou byl v tomto ohledu Petr Navrátil. „Byli jsme s obžalobou seznámeni pochopitelně už dříve, ty největší emoce už pominuly,“ sdělil hloučku novinářů.

„Já jsem obžalován za politická rozhodnutí o potřebnosti či nepotřebnosti projektu pro region. Zbytek se mě v podstatě netýká a myslím, že většina z toho je smyšlenka pana Kušnierze. Celá organizovaná skupina je vymyšlený konstrukt pana státního zástupce, je to nesmysl. Proboha, vždyť ti lidé se mnozí potkali až tady. Neznají se,“ dodal.

Kdo je obžalovaný

1. Petr Kušnierz, bývalý ředitel dotačního úřadu pro Severozápad
2. Daniel Ježek, podnikatel, dříve člen ODS
3. Alexandr Novák, podnikatel, politik, dříve člen ODS
4. Jana Vaňhová, někdejší hejtmanka Ústeckého kraje v barvách ČSSD
5. Pavel Kouda, bývalý náměstek hejtmanky Vaňhové za ČSSD
6. Arno Fišera, bývalý náměstek hejtmanky Vaňhové za ČSSD
7. Jakub Pánik, někdejší první náměstek hejtmana Karlovarského kraje za ČSSD
8. Tomáš Hybner, exnáměstek primátorky Karlových Varů a bývalý krajský zastupitel v barvách ČSSD
9. Petr Vráblík, exředitel dotačního úřadu
10. Jiří Červinka, bývalý pověřený ředitel dotačního úřadu
11. Petr Navrátil, bývalý náměstek hejtmana Karlovarského kraje za ČSSD
12. Miloslav Čermák, bývalý náměstek hejtmana Karlovarského kraje za ČSSD
13. Petr Fiala, bývalý předseda ODS v Ústeckém kraji a někdejší krajský zastupitel (nejedná se o současného předsedu strany)
14. Renné Komínek, bývalý manažer ŘSD, hodnotitel projektů, ODS
15. Petr Horký, hodnotitel projektů, ČSSD
16. Zdislav Mazur, hodnotitel
17. Kamil Řezníček, hodnotitel, ODS
18. Vladimír Bártl, hodnotitel, exprimátor Mostu, ODS
19. Zdeněk Sysel, hodnotitel
20. Vladimír Macholda, bývalý manažer Správy a údržby silnic Ústeckého kraje, hodnotitel projektů
21. Otakar Skala, hodnotitel, ODS
22. Petr Kuliš, hodnotitel, ČSSD
23. Zdeněk Šnaider, hodnotitel
24. Aleš Dostál, advokát, ODS
25. Josef Novotný, exhejtman Karlovarského kraje, ČSSD
26. Jaroslav Borka, bývalý poslanec a někdejší zastupitel Karlovarského kraje, KSČM
27. Jiří Šulc, bývalý hejtman Ústeckého kraje, ODS

Obžalobu podal žalobce Tomáš Minx z Vrchního státního zastupitelství v Praze už loni v červnu. Její úvodní část, tedy popis skutků a vyjmenování trestných činů u jednotlivých obžalovaných má 135 stran. I s odůvodněním pak čítá kolem 700 stran. Celý spis má desítky tisíc stran.

„Trestná činnost obžalovaných spočívala převážně v sofistikovaném ovlivňování hodnotícího procesu výběru projektů soutěžících o dotace a doprovodnou trestnou činnost,“ uvedl Minx s tím, že u 22 obžalovaných jejich činnost kvalifikoval jako účast na organizované zločinecké skupině.

Většině obžalovaných hrozí až 16leté tresty.

Kauza se týká rozdělování dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Podle státního zástupce fungovala mezi lety 2008 a 2011 důmyslná síť, díky které mířily peníze k „zájmovým“ projektům a v důsledku vybranému podnikateli, městu či firmě.

Minx v obžalobě mimo jiné popisuje fungování hodnoticích komisí obsazených „správnými lidmi“, kteří dostali pokyny, jak který projekt obodovat.

Za hlavní dirigenty celé mašinerie označuje Daniela Ježka, někdejšího vlivného podnikatele a člena ODS, a Alexandra Nováka, podnikatele, exstarostu Chomutova a bývalého senátora za ODS. Oba měli na některých projektech sami profitovat.

Jako důkazy mají sloužit dokumentace k projektům, mnoho odposlechů nebo výpověď Petra Kušnierze.

Bývalý ředitel dotačního úřadu byl podle obžaloby roky doslova sluhou Nováka s Ježkem. Dokument popisuje, jak byl vůči nim až neuvěřitelně submisivní. Nakonec, když seděl ve vězení kvůli další linii kauzy ROP Severozápad, ale otočil a stal se spolupracujícím obviněným. Kromě něj všichni ostatní vinu odmítají.

Jak uvádí obžaloba, v rámci „cinknutého“ systému byly na stovky projektů poskytnuty dotace ve výši 14 miliard korun, kdy 12,8 miliardy bylo z fondů EU a zbylá suma pak ze státního rozpočtu a pokladen obou krajů.

Jak už bylo zmíněno výše, Petr Kušnierz už za ovlivňování dotačních projektů skončil ve vězení. Dostal souhrnný trest sedm let, ale díky podmíněnému propuštění se ven dostal dřív.

Vedle něj pak také někdejší náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda, další exředitel úřadu Pavel Markvart a úřednice Irena Kotlanová dostali v minulosti v jedné z kauz podmínky.

U Koudy i Kušnierze se však po zásahu Nejvyššího soudu věc vrátila k ústeckému krajskému soudu a následně se přičlenila k současné rozsáhlé kauze, ve které už v tu dobu byli stíhaní.

Ať případ řeší jinde

Hlavní líčení mělo původně začít už v září. Nakonec však soud musel přistoupit k odročení, protože advokát Jiří Schüller podal návrh, aby případ řešil jiný soud.

Zdůvodnil to tím, že přísedící soudce, tedy takzvané soudce z lidu, zvolili do funkce zastupitelé Ústeckého kraje. A ten v kauze vystupuje jako poškozený a nárokuje si škodu přes 133 milionů korun. Podle advokáta tak lze pochybovat o jejich nestrannosti.

Vrchní soud ale věc ponechal ústeckému krajskému soudu. 

Schüller také podával námitku podjatosti vůči příslušnému senátu Vrchního soudu (VS) v Praze, protože, jak uvedl, jeho soudci ve věci již v minulosti vyjádřili svůj názor. VS ale rozhodl, že podjatý není. Podal proto stížnost k Nejvyššímu soudu. O té zatím nebylo rozhodnuto. Advokát proto minulý týden žádal ústecký krajský soud o odročení. Ovšem neúspěšně.

Návrhy na obžalobu dalších lidí

V souvislosti s kauzou ROP Severozápad možná skončí u soudu i další lidé. Policie navrhla letos v červenci obžalovat deset lidí kvůli dotaci na rekonstrukci mosteckého hotelu Cascade. Označila je za členy organizované skupiny.

Policie tvrdí, že uchazeč o dotaci podal žádost týkající se rekonstrukce tří pater hotelu, přičemž věděl, že v jednom z pater se už uskutečnily stavební práce.

Vrchní státní zastupitelství v této věci zatím o podání obžaloby nerozhodlo.

Podmínky za „zlaté padáky“

S ROP Severozápad souvisí i kauza takzvaných zlatých padáků pro bývalé ředitele dotačního úřadu. Podle obžaloby si jeho někdejší šéfové Petr Kušnierz a Pavel Markvart přišli na statisíce korun díky nezákonným konkurenčním doložkám.

V případu už padly pravomocné tresty. Podmínky dostali někdejší hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, právník Jan Martinovský a bývalý pověřený ředitel úřadu Jiří Červinka a také Pavel Markvart, jenž se podle žalobce nejprve v roli vedoucího odboru vnitřních činností podílel na uzavření doložky se svým předchůdcem Kušnierzem a on sám ji pak měl už při nástupu ve jmenovací listině.

Naproti tomu současná ředitelka úřadu Jana Havlicová byla zproštěna.

Definitivní tečku nicméně věc ještě nemá. Po podaných dovoláních se jí bude zabývat Nejvyšší soud.

  • Nejčtenější

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Učitelku zmátli rychlí žáci a omylem zkrátila přijímačky. Musí se zopakovat

17. dubna 2024  10:27

Několik dětí z devátých tříd si zopakuje přijímací zkoušky z matematiky na teplickém gymnáziu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zase se ožrali a pobodala ho, říkají místní o smrti muže v zahrádkářské osadě

11. dubna 2024  9:35,  aktualizováno  15:35

Před dveřmi do malé dřevěné chaty v zahrádkářské kolonii je zřetelná kaluž zaschlé krve, okolo mezi...

Syna jsem neznásilňovala, léčebné praktiky se mu líbily, řekla souzená žena

16. dubna 2024  13:40,  aktualizováno  14:22

Ústecký krajský soud pokračuje v projednávání případu ženy, která podle obžaloby za účasti svého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič jel po D8 dvacet minut v protisměru, jiný šofér kvůli tomu boural

5. dubna 2024  17:21,  aktualizováno  12.4 14:54

Policistům z dálničního oddělení Řehlovice se podařilo vypátrat řidiče, který jel v úterý 2. dubna...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Učitelku zmátli rychlí žáci a omylem zkrátila přijímačky. Musí se zopakovat

17. dubna 2024  10:27

Několik dětí z devátých tříd si zopakuje přijímací zkoušky z matematiky na teplickém gymnáziu....

Nemáme důkaz o šikaně, říká město po šetření ve školkách. Čeká na průzkum

17. dubna 2024  7:28

V Litoměřicích trvá dusná atmosféra kvůli vedení místních mateřských škol. Na radnici loni...

Jižní Morava si hýčká turisty v karavanech. Najdou lepší kempy i program

17. dubna 2024  5:36

Výlety na čtyřech kolech pořád táhnou. Sbalit si svoje bydlení do kamionu a vyrazit s ním na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...