Na novou čtyřsedačku se mohou těšit lyžaři ve skiareálu Klíny. Ilustrační foto

Na novou čtyřsedačku se mohou těšit lyžaři ve skiareálu Klíny. Ilustrační foto | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Lyžaře čeká luxus. Ve skiareálu Klíny nahradí pomu sedačková lanovka

  • 1
Tam, kde byl třísetmetrový vlek, vyroste dvakrát tak dlouhá čtyřsedačková lanovka, sjezdovka se rozšíří. Další vlek provozovatelé zmodernizují. Celkově se skiareál Klíny rozroste o padesát procent. Chce se stát nemodernějším centrem lyžařů ve východní části Krušných hor.

Lyžařský a rekreační areál v Klínech nad Litvínovem chystá v příštím roce velkou modernizaci a rozšíření, jaké nemá v této části Krušných hor obdoby.

"Současné vleky a technologie, které máme, jsou zastaralé. Chystáme proto změny, které budou pro Klíny podobným milníkem, jakým bylo založení vleků a sjezdovek na přelomu 50. a 60. let, chceme být nejmodernějším areálem východní části Krušných hor," vylíčil Josef Dlouhý ze Sport areálu Klíny.

Zásadní změna podle něj nastane vybudováním zcela nové čtyřsedačkové lanovky v místě dnešního vleku typu poma. Bude dvojnásobně delší, prodlouží a rozšíří se u ní také sjezdovka.

"Mohli bychom třeba jen vyměnit stávající pomu za novou, ale to by lidé ani nepoznali, vše by fungovalo stejně. Trend jsou pohodlné lanovky," podotkl Dlouhý.

Tři vleky v areálu pamatují normalizaci

Dnes v Klínech jsou tři vleky - kotva, jejíž historie sahá až do roku 1964, i když je samozřejmě několikrát modernizovaná, a dvě pomy. Obsluhují čtyři sjezdovky, z nichž nejdelší má 300 metrů a po úpravách se její délka zdvojnásobí. Jednu pomu nahradí lanovka, kotva úplně zmizí a na její místo se přemístí poma, která projde modernizací.

Celkově se prostory pro lyžování prodloužením a rozšířením sjezdovek zvětší o 50 procent. Zkvalitní se i osvětlení pro večerní lyžování a zasněžovací technologie. Modernější bude i odbavovací systém lyžařů.

"Součástí jedné ze sjezdovek bude i dětský park, kde bude pro malé lyžaře místo vleku pohyblivý koberec, který je kousek vyveze. Budou se tu seznamovat se sněhem a lyžováním ještě před tím, než nastoupí do lyžařské školičky. Nebo si tu třeba budou hrát, aby si rodiče mohli chvíli zalyžovat v klidu sami," prozradil Dlouhý.

Novinky areál chystá i na letní sezonu

Úpravy přijdou na 80 až 90 milionů korun. Majitelé sportovního areálu Klíny by část chtěli získat z dotace, zbytek uhradí z úvěru a vlastních prostředků. První přípravné práce začnou ještě letos. Přes jaro a léto příštího roku by se mělo všechno zrealizovat, aby novinky sloužily lyžařům už v sezoně 2012/2013. "Rozhodně bude stát lanovka a nové části sjezdovek. Ostatní se dá dělat postupně, podle financí," poznamenal Dlouhý.

Klínský areál ale není jen zimní, funguje celoročně. V létě tu je například tenisový kurt a další hřiště, lezecká stěna anebo se po sjezdovkách dá jezdit na horských koloběžkách. S novými sjezdovkami tak přibudou i tratě pro sjezd horských kol.

A aby si tu sportovci mohli užívat i za horšího počasí, začne se ještě letos stavět malá sportovní hala, která naváže na chatu Emeran II. V hale, která přijde na 10 milionů, budou i dvě malé lezecké stěny, šatny, sprchy a připravuje se i výstavba veřejných toalet.