Louny odkoupí bývalou drážní ubytovnu, která je už několik let prázdná. Co bude s budovou, kterou v minulosti České dráhy využívaly jako nocležnu pro své zaměstnance, dál, není nyní jasné. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Louny koupí bývalou drážní ubytovnu, chtějí zabránit byznysu s chudobou

  • 1
Radnice v Lounech na Ústecku odkoupí od Českých drah bývalou drážní ubytovnu u hlavní železniční stanice. Za třípodlažní budovu, která je několik let opuštěná, zaplatí přes 2,3 milionu korun.

„O odkup budovy jsme usilovali dlouho. Cílem bylo zabránit tomu, aby budovy koupil někdo jiný a zřídil tam ubytovnu pro sociálně slabé,“ uvedl místostarosta Loun Milan Rychtařík (ANO).

Podle něj přišla dohoda o prodeji v pravou chvíli. „V průběhu jednání s Českými drahami se objevil další zájemce, který za budovu nabízel výrazně vyšší cenu než město,“ popsal Rychtařík.

„O jeho motivu bylo možné jen spekulovat, ale hrozba další ubytovny pro sociálně slabé v této lokalitě byla vysoká a bylo by to pro ni zcela vražedné,“ dodal Rychtařík.

V této lokalitě se už jedna ubytovna nachází a i v dalších domech žijí převážně sociálně slabí.

Co nyní bude s budovou, kterou v minulosti České dráhy využívaly jako nocležnu pro své zaměstnance, není jasné.

Diskutuje se nad variantou demolice, nebo naopak rekonstrukce na takzvané sociální byty pro lidi, kteří se ocitnou v tíživé životní situaci. Město se chce také zaměřit na vylepšení vzhledu celé lokality.

Město se chce pokusit vylepšit pověst lokality

„Připravujeme revitalizaci této části města, včetně úpravy parku před vlakovým nádražím,“ uvedl Rychtařík s tím, že město se chce pokusit vylepšit vzhled i pověst lokality.

Zástupci města s Českými drahami o podmínkách odkupu jednali několik měsíců, než se dohodli na ceně.

České dráhy totiž za objekt nejdříve požadovaly více než 2,6 milionu korun, město se naopak chtělo dohodnout na bezúplatném převodu za symbolickou jednu korunu, což České dráhy odmítly. Nakonec se obě strany dohodly na sumě 2,312 milionu korun.