Rozsáhlá revitalizace se odehraje ve třech etapách, s první se má začít v září...

Rozsáhlá revitalizace se odehraje ve třech etapách, s první se má začít v září a skončit příští rok v červnu. | foto: Miroslava Strnadová, MF DNES

Louny chystají proměnu sídliště pod kasárnami, nápady přispěli i občané

  • 0
Louny chystají velkou proměnu sídliště pod kasárnami. Projekt za 90 milionů korun zahrnuje navýšení parkování skoro o devadesát míst, úpravy cest a zeleně či vybudování nových dětských hřišť a sousedských dvorků. Práce jsou rozděleny do několika etap. Na realizaci první části požádá město o dotaci.

„Cílem projektu je nové uspořádání veřejných prostranství uvnitř a v okolí sídliště, vytvoření jasné hierarchie a jednoznačné vymezení jednotlivých funkcí prostoru,“ říká vedoucí odboru správy majetku lounské radnice Blanka Sunkovská.

Sídliště se nachází ve východní části Loun. Zahrnuje 48 panelových a bytových domů, ve kterých je hlášeno téměř tisíc obyvatel. Ti se na chystané proměně podíleli. Své připomínky přednesli v rámci dvou veřejných projednání. Řadu z nich projektanti do úprav zahrnuli.

Celkové náklady revitalizace sídliště jsou odhadnuty na 90 milionů korun. Realizaci město rozdělilo do tří etap.

Na sídlišti chybí dětská hřiště pro starší děti i prostory pro trávení volného času dospělých a seniorů, dostatek parkovacích míst nebo cyklostezka, přibudou ale třeba i chodníky pro pěší v místech, kde jsou vyšlapané cesty v trávě.

Chystané úpravy zlepší i dopravní situaci v lokalitě. Nově do ní bude možné přijíždět druhým vjezdem i z Riegrovy ulice. V současné době je jediný příjezd z ulice 28. října. Před školkou přibude přechod pro chodce, ulice Josefa Schovánka se stane jednosměrnou. Město tam nechá umístit desítky nových laviček.

Počítá se i s výsadbou stromů

Novinkou bude fitness stezka s cvičebními prvky v západní a pikniková louka ve východní části sídliště. Realizaci město rozdělilo do tří etap.

„Jsou navrženy tak, aby bylo možné vždy provádět některou ucelenou část. První etapa se týká západní části sídliště. Druhá řeší jižní část a dotýká se i severní větve ul. 28. října, jižní část ulice Karla Aksamita a ulice Josefa Schovánka. Třetí etapa se pak bude týkat severní části sídliště ohraničené severní částí ulice Čs. armády a ulicí Františka Chlouby,“ popsala Sunkovská.

Začátek první etapy je naplánovaný na letošní září a dokončení na červen příštího roku. V jejím rámci dojde k úpravě komunikací, vybudování nových parkovacích míst, opravě chodníků, ošetření a výsadbě 41 stromů, vybudování dětského hřiště pro děti starší 12 let a zmíněné fitness stezky a také k výměně stožárů veřejného osvětlení.

Náklady na to vše jsou vyčísleny na 26 milionů korun. Realizace je ovšem podmíněna získáním dotace ze Státního fondu podpory investic. Pokud bude město se svou žádostí úspěšné, mohlo by díky dotaci získat až 50 procent peněz.