Pumpy architekta Kotěry roky nefungují, Louny je na přání místních obnoví

  • 11
Louny obnoví dvě historické pumpy v Kotěrově kolonii. Sloužit mají opět veřejnosti, poteče z nich užitková voda. Radnice se rozhodla zařízení zprovoznit na základě podnětů od místních.

„Pumpy ke kolonii odjakživa patří a měly by být funkční. Pamatuji si, že sem chodila v létě moje babička pro vodu na zahrádku a pro nás děti to byla před lety velká atrakce,“ říká paní Iveta, která v kolonii bydlí.

V současnosti už ruční zařízení obou pump nefunguje a dostat vodu ze studny je tak nemožné. Podle místních jsou nefunkční už tři roky.

Oprava je naplánována na příští rok. „Obě jsou v dobrém technickém stavu, voda v nich je,“ uvedla vedoucí odboru správy majetku lounské radnice Petra Kotková s tím, že je potřeba vyměnit mechanické zařízení pump. Předpokládané náklady jsou vyčísleny zhruba na 80 tisíc korun.

Pumpy jsou dědictvím významného architekta Jana Kotěry, který čtvrť obytného městečka pro železniční zřízence vyprojektoval a vybudoval v letech 1910 až 1920. Nabízelo téměř stovku dvou až třípodlažních domů sedmnácti různých typů.

Projekt zahrnoval i občanskou vybavenost – budovy hostinců, lázně, školu, prádelny. Jeho vize byla zrealizovaná nakonec jen zčásti.

Součástí Kotěrových plánů byly rovněž studny s pumpami. V lounské kolonii byly původně tři veřejně přístupné. Dnes už jsou přístupné pouze dvě, třetí je totiž součástí soukromého pozemku.