Slabší tornádo se prohnalo i obcí Stebno na Lounsku. I ono ale páchalo velké...

Slabší tornádo se prohnalo i obcí Stebno na Lounsku. I ono ale páchalo velké škody ( 25. 6. 2021). | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Na Lounsku neřádilo tornádo, ale nejspíš bouřkový jev zvaný downburst

  • 0
Obec Stebno u Kryr na Lounsku minulý týden poničil nejspíš silný proud studeného vzduchu zvaný downburst. Rychlost větru při něm může dosahovat i dvousetkilometrové rychlosti v hodině. Odpovídá tomu charakter škod, svědectví místních i šetření meteorologů přímo na místě.

„Závěr, že to nebylo tornádo, se dá pokládat za definitivní. Velmi pravděpodobně se nebude měnit ani to, že to byl downburst, což je situace, kdy na zadní straně bouřkového mraku žuchne na zem velkou rychlostí balík studeného vzduchu. A když narazí na povrch, tak se rozteče po okolí s tím, že hlavní náraz směřuje dopředu před bouřkový mrak,“ uvedl Martin Novák z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V extrémních případech může v důsledku downburstu vítr dosahovat rychlosti i přes 200 kilometrů v hodině. „Je to doprovázené intenzivními srážkami, případně kroupami,“ dodal Novák. Vrstva krup v okolí obce dosahovala po čtvrteční bouři až ke dvaceti centimetrům. 

Zda obec poničilo tornádo, nebo extrémně silná bouře, zjišťovali odborníci i pomocí speciálního Dopplerova radaru.

Předběžná výše škod po čtvrtečním řádění živlů se jen ve Stebně, kde žije zhruba 120 obyvatel, odhaduje na 80 až 100 milionů korun. Silný vítr tam poničil asi 25 domů, což je zhruba 40 procent místních nemovitostí. Některé domy přišly jen o část střechy, jiným vítr odnesl střechu úplně. Polámané jsou stromy, domy mají rozbitá okna, poškozená jsou i auta.

25. června 2021

,