Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

V Čertovku bez úložiště jaderného odpadu tamní lidé moc nevěří

  • 2
V lokalitě Čertovka na Podbořansku mají skončit průzkumné práce, které měly odhalit, zda je místo vhodné pro vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu. Prohlásil to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Průzkumy podle Jana Mládka proběhnou jen ve dvou lokalitách na Vysočině. Odpůrci z Lubence na Lounsku však zůstávají skeptičtí.

Odpůrci z Lubence však zůstávají skeptičtí. „Po vítězství přišlo vystřízlivění. Nemáme jistotu, že stát své stanovisko opět nezmění,“ poznamenala Jitka Kantová ze spolku SOS Lubenec, který už několik let proti úložišti bojuje.

Průzkumy, jež mají napovědět, která lokalita je vhodná pro vybudování hlubinného úložiště, měly původně proběhnout na sedmi místech. Mládek jejich počet snížil na dvě lokality.

Jde o Kraví Horu na Žďársku a Horku na Třebíčsku, kde doposud obce proti průzkumu neprotestovaly či se mu nebránily soudně. „Nedovedu si představit, že by se trvalé úložiště jaderného odpadu stavělo v místě, kde je nesouhlas obcí,“ uvedl ke svému rozhodnutí Mládek.

Dotčené obce zvažují žalobu

Jenže zástupce dotčených obcí Mládkův návrh rozčílil a zvažují proti němu žalobu, protože ho považují za diskriminační a netransparentní.

„Lokalita Horka nedá souhlas s průzkumy ani s vybudováním úložiště. Bude-li kritériem dalších průzkumů podání či nepodání žalob, jsme připraveni žalobu okamžitě podat,“ uvádějí starostové z okolí Horky v tiskové zprávě.

V Čertovce už ale první průzkumné práce začaly letos na jaře, kdy se odborníci vydali seznámit se zdejším terénem (psali jsme o tom zde).

„Od Mládka to bylo překvapivé rozhodnutí. Tomu, že další průzkumy neproběhnou, příliš nevěřím. Myslím si, že od pana Mládka je to plácnutí do vody,“ uvedl lubenecký starosta Jiří Chaloupecký s tím, že Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) má vydané povolení k průzkumům do konce letoška.

SÚRAO potvrdilo, že průzkumy proběhnou do konce roku ve všech sedmi lokalitách.

„V letošním roce budou průzkumy dokončené, i když v omezeném rozsahu. Ke konci roku získaná data vyhodnotíme,“ potvrdila mluvčí SÚRAO Ivana Škvorová.

Podle přání ministra Mládka by pak v příštím roce měl další průzkum probíhat už jen v obou lokalitách na Vysočině.

Pokud však zdejší obce podají žalobu, může vše dopadnout jinak. Zatím tak není jasné, kde skutečně další průzkumy proběhnou a kde ne.

Lokalita pro stavbu jaderného úložiště má být vybraná kolem roku 2025, začít fungovat by měla v roce 2065.