Radniční sklípek v Litvínově. | foto: www.litvinov.cz

Litvínov prodá historický Radniční sklípek, galerii přesouvá na zámek

  • 0
Výstava vánočních stromků, které ozdobily děti z dvaceti místních škol a školek, je poslední akcí města Litvínov v Galerii Radniční sklípek. Radnice se definitivně rozhodla historický dům prodat, i když neví, jakou kupní cenu za něj dostane.

Důvodem je to, že se pro budovu s restaurací v přízemí dlouhodobě nedaří najít nájemce. A zároveň už ji město ani nepotřebuje. Dosud ji využívalo právě jako galerii, která se nachází v patře a podkroví.

„Po opravě zámku Valdštejnů teď ale přesouváme všechny kulturní akce právě tam. Bylo by pro nás nevýhodné udržovat vedle zámku i Radniční sklípek,“ vysvětluje místostarosta města Milan Šťovíček.

O prodej domu se město nesnaží poprvé. Radnice zveřejnila záměr prodeje už v létě, minimální cenu stanovila na 7,7 milionu korun. Nikdo se ale nepřihlásil. Na podzim se pak jeden zájemce přihlásil sám od sebe, městu se ale jím nabízená cena zdála nevýhodná.

Teď město záměr dům prodat potvrdilo. „Rozhodli jsme se, že nabídneme budovu k prodeji obálkovou metodou a nebudeme stanovovat žádnou minimální cenu, protože nám to pak nechává víc možností otevřených,“ komentoval nový postup radnice místostarosta.

Teoreticky si tak město může Radniční sklípek i ponechat, pokud nikdo nenabídne zajímavou cenu. Ale pravděpodobnost toho je velmi nízká právě proto, že pro Radniční sklípek nemá město další využití.

Tradice výstav vánočních stromků

Barokní budova někdejší radnice vznikla v roce 1769 na místě bývalého sirotčince. Původně stál dům v blízkosti Divokého potoka samostatně, později v jeho sousedství vyrostly další budovy.

Bývalá radnice je na seznamu státních památek, od roku 1947 sloužila jako muzeum. Když se ale později muzeum přestěhovalo na valdštejnský zámek, proměnila se v roce 1969 na hotel.

Městská galerie se z ní stala před šestnácti lety, kdy také začala tradice výstav vánočních stromků. Původně je zdobili umělci z okolí a jejich práce lákaly do galerie každý rok tisíce lidí.

„Za rok na výstavy chodilo kolem čtyř tisíc návštěvníků, z toho dva tisíce právě na vánoční stromky,“ řekla Dáša Wohanková, která má na starosti propagaci města.

Loni a letos zdobily stromky děti a výstava je stejně úspěšná. Po prodeji budovy by se s největší pravděpodobností stejně jako další akce také přesunula na zámek.