Na litvínovském sídlišti Janov začalo bourání prvního vybydleného paneláku

  • 87
Na litvínovském sídlišti Janov začala demolice prvního prázdného paneláku. Jedná se o zdevastovaný dům se šesti vchody v Gluckově ulici. Na místě má následně být pouze zeleň.

 „Předpokládáme, že demolice bude trvat tři až čtyři týdny. Provedou ji dva stroje, jeden má dosah třicet metrů a speciální demoliční nůžky, které se mohou rozevřít do vzdálenosti 1,2 metru,“ popsal postup Roman Tureček, vedoucí demolic soukromé firmy, která bourání provádí.

„Tento velký stroj bude postupovat odshora a dům zbourá až do druhého nadzemního podlaží. Pak vyjede ven a nacouvá menší stroj, který probourá další dvě podlaží a sklepní prostory,“ vysvětlil Tureček.

Demolice je možná pouze z jedné strany domu, neboť na druhé straně vede mnoho inženýrských sítí.

„Stavební suť se bude drtit a recyklovat. Část bude použita do zásypu sklepních prostor a část se použije na jiné stavby,“ dodal Tureček.

Demoliční firma musela dům nejprve „odstrojit“, tedy například sundat podlahové krytiny či odmontovat azbestové části.

Ještě předtím museli pracovníci městských technických služeb vyklidit tuny odpadu. Třeba výtahové šachty byly různým harampádím zaplněné až do čtvrtých pater. Stejně to vypadalo i ve sklepích. Spoušť byla také v bytech.

Před samotnou demolicí bylo potřeba z domu vyklidit tuny odpadu:

4. května 2020

Objekt je prázdný už několik let. Jeho vlastníkem je radnice. Ta ho koupila od společnosti CPI za 345 tisíc korun právě s cílem nechat ho zbourat. Demolice vyjde na necelých osm milionů, polovinu město uhradí z dotace.

Není to jediný zdejší panelák s takovým osudem. Radnice v minulých letech koupila od CPI ještě další tři prázdné objekty, se kterými má stejné plány. Další z nich padne možná už na podzim.