Návštěvnice jedné z akcí na výstavišti v roce 2017.

Návštěvnice jedné z akcí na výstavišti v roce 2017. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Zahrada Čech plánuje velkou proměnu výstaviště a rozšíření jeho využití

  • 2
Způsob, jak se do budoucna udržet na trhu, hledá litoměřické výstaviště Zahrada Čech. Jednou z cest, které jeho provozovatel zvažuje, je úprava areálu a rozšíření možností jeho využití.

„Ukazuje se, že výstavnictví a pořádání velkých hromadných akcí je na ústupu, alespoň na nějakou dobu. V případě výstavnictví nejen kvůli koronaviru. Je nutné to řešit,“ říká obchodní, marketingová a provozní ředitelka společnosti Michaela Mokrá. 

„Je třeba zachovat značku Zahrada Čech, která má své renomé a obrovský význam pro celé Litoměřice,“ dodává.

Jednou z uvažovaných možností je kompletní revitalizace celého areálu, při které by tu vzniklo vzdělávací, společenské a kulturní centrum pro všechny generace. „Blízkost geotermálního vrtu by mohla být například využita k vytvoření vzdělávací geoscience areny,“ přibližuje možnosti Mokrá.

V současné době už výstaviště spolu s městem pracuje na studii, jak by mohl areál v horizontu několika příštích let vypadat. Na financování projektu bude nutné využít dotační peníze. Předpokládaná částka na realizaci je již v prvních etapách odhadována v řádu desítek milionů korun.

„Startem pro celkové řešení bude rok 2022, kdy se s největší pravděpodobností začnou dotační tituly otevírat,“ zmiňuje ředitelka.

Loňské hasičské slavnosti budou možná až příští rok

Zahrada Čech nyní tvrdě doplácí na epidemii koronaviru. Přípravy na první letošní výstavu, Tržnici Zahrady Čech, sice probíhají, ale prognózy nejsou podle Mokré příznivé.

„Je možné, že budeme muset najít náhradní termín a výstavu posunout z dubna na pozdější dobu. Připravujeme se i na variantu, že akce vůbec neproběhne,“ připouští i nejhorší možný scénář. Pokud se tak stane, pro výstaviště to bude znamenat velkou finanční ztrátu.

Už zcela jistě se nebude konat jarní Autosalon ani Gastro festival a na příští rok budou nejspíš přesunuty i hasičské slavnosti, které se tu měly konat už loni. „Doufáme, že nám bude povoleno uspořádat alespoň náš největší podzimní zahradnický veletrh, tedy Zahradu Čech,“ věří nicméně ředitelka výstaviště.