Litoměřice

Litoměřice | foto: Johana Křížková

Litoměřice se v dosud největším dopravním průzkumu ptají, jak lidé cestují

  • 0
Radnice v Litoměřicích se pustila do zatím největšího průzkumu zaměřeného na dopravu a její budoucnost. Během podzimu navštíví tazatelé stovky domácností ve městě a sousedních obcích.

„Cílem průzkumu je získat informace pro tvorbu dlouhodobé dopravní koncepce, která odpovídá potřebám obyvatel, zlepšuje kvalitu jejich života a zároveň je šetrná k životnímu prostředí,“ uvedl starosta Ladislav Chlupáč.

Sběr dat bude probíhat formou osobních návštěv. „Domácnosti, které byly vybrané náhodným způsobem a měly by zahrnovat všechny městské lokality, obchází deset až patnáct profesionálně vyškolených tazatelů,“ sdělil Zdeněk Zabilanský, projektový manažer udržitelné dopravy.

Průzkum dopravního chování zjišťuje, jak se dotazovaní pohybují v rámci Litoměřic a okolí. 

Výsledky do března příštího roku

„Lidé zaznamenají, jak konkrétní vybraný den cestovali. Další dotazník se týká jejich spokojenosti s dopravou v Litoměřicích,“ dodal Zabilanský.

Data ve stovkách domácností budou tazatelé sbírat do poloviny prosince. Výsledky průzkumu mají být známy do března příštího roku. 

„Metodou pravděpodobnosti se získaná data aplikují na všechny domácnosti ve městě. Analýzu dat bude provádět Centrum dopravního výzkumu, které do poloviny příštího roku zpracuje dopravní model města,“ přiblížil Zabilanský.