Část cyklistické Labské stezky v úseku Třeboutice – Křešice – Nučnice by měla...

Část cyklistické Labské stezky v úseku Třeboutice – Křešice – Nučnice by měla být dokončena do podzimu. | foto: Ústecký kraj

Labská cyklostezka Ústeckým krajem se dokončuje, hotová má být do podzimu

  • 5
Oblíbená cyklistická Labská stezka by letos měla být v Ústeckém kraji kompletně dokončena. Aktuálně se budují poslední dva úseky na Litoměřicku, hotovy by měly být na podzim. Po některých dílčích částech se však cyklisté možná projedou už v létě. Stavbu financuje Ústecký kraj.

„V letošním roce se pracuje v trase Třeboutice–Křešice–Nučnice a Račice–Hněvice. Vysoutěžené ceny ve výši 45,2 milionu a 28,4 milionu se mohou zvýšit o vícepráce v souvislosti s nestabilním terénem,“ uvedla Magdalena Fraňková z krajského odboru regionálního rozvoje s tím, že část nákladů bude hrazena z evropských a státních dotací.

Po vyhotovení obou částí bude mít Labská stezka v Ústeckém kraji celkem 96 kilometrů. Krajská samospráva do její výstavby, jež začala v roce 2010, investovala více než 400 milionů korun, pomohly jí státní i evropské dotace.

Zájem o cyklostezku stále roste. Každoročně jí projede zhruba 230 tisíc lidí a je to nejoblíbenější dálková trasa v Německu.

Celá cyklotrasa vedoucí od Severního moře přes Labské pískovce skoro až k prameni Labe v Krkonoších měří 1 270 kilometrů, na českém území jde zhruba o 370 kilometrů.

„Ekonomický přínos cyklostezky pro region byl na základě loňského šetření spočítán zhruba na 60 milionů korun za sezonu, přičemž má stále potenciál růstu. V současné době se právě cykloturistika může stát motorem místního cestovního ruchu,“ dodala Fraňková.