Nová vzduchotechnika zpříjemní život litoměřickým čtenářům i knihovníkům

  • 1
Litoměřická knihovna pro své čtenáře otevřela nově zrenovované prostory. Přes léto v ní proběhla instalace systému řízeného větrání. Nová vzduchotechnika přinese významné zlepšení teplotního komfortu v budově, a také zajistí přívod čerstvého vzduchu.

„Tuto změnu ocení zejména knihovnice, které doposud trávily parné letní dny v téměř nedýchatelném prostředí,“ sdělila produkční a mediální pracovnice Kateřina Minková.

Nový rekuperační výměník, který je součástí vzduchotechniky, zachytí část tepla nebo chladu z odváděného vzduchu, čímž uspoří energii. „Úspora je tak vysoká, že bude možné knihovnu v létě chladit, aniž by se tím zvýšila výsledná energetická náročnost budovy,“ vysvětlila Minková. 

„Výhodou instalované vzduchotechniky je rozdělení do samostatných celků, které umožní snadnější regulaci pomocí čidel CO2 podle aktuálních potřeb v jednotlivých částech budovy,“ doplnila Minková.

Celý projekt vyšel na 4,1 milionu korun. „Ministerstvo životního prostředí ho podpořilo částkou 2,8 milionu,“ upřesnila Minková s tím že zbytek doplatila litoměřická radnice.

„Spolupráce mezi knihovnou a městem jako zřizovatelem probíhá komfortním způsobem. Můžeme se spolehnout na to, že co jsme si domluvili, platí. Díky tomu můžeme dlouhodobě plánovat,“ chválil si ředitel knihovny Karel Tománek.

Na oplátku knihovnu pochválil i litoměřický starosta Ladislav Chlupáč. „Jsem rád, že tato knihovna nefunguje tak, že pouze půjčuje knížky, ale že zde organizuje velké množství aktivit v průběhu celého roku,“ zdůraznil.

Litoměřická Knihovna Karla Hynka Máchy se právě díky svým aktivitám stala Knihovnou roku 2016.